29. 4. 2022, 13:13 | Vir: STA

V letošnjem letu na morju izgubljenih več kot 3000 življenj

Profimedia

Več kot 3000 ljudi je lani umrlo ali je bilo pogrešanih, ko so skušali prečkati Sredozemsko morje in Atlantski ocean v Evropo, kar je dvakrat več kot leto prej.

"Od skupnega števila iz leta 2021 je na osrednji in zahodni sredozemski poti umrlo ali je bilo pogrešanih 1924 ljudi, dodatnih 1153 pa jih je umrlo ali je pogrešanih na severozahodni afriški morski poti do Kanarskih otokov," je novinarjem v Ženevi povedala tiskovna predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Shabia Mantoo.

Dodala je, da je bilo v letu 2020 na obeh poteh zabeleženih 1544 smrtnih žrtev. 

"Večina jih je prečkala morje v napolnjenih napihljivih čolnih, ki niso bili primerni za plovbo, mnogi od čolnov pa so se prevrnili ali izpraznili, kar je povzročilo smrtne žrtve," je dejala Mantoojeva.

Po njenih besedah je pot po morju iz držav na zahodnoafriški obali, kot sta Mavretanija in Senegal, na Kanarske otoke še posebej nevarna, saj lahko traja tudi do deset dni. Številni čolni so v teh vodah skrenili s poti ali pa so se izgubili brez sledu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A21 Middle East News (@a21middleeastnews)

UNHCR je opozoril, da so pandemija covida-19 in s tem povezane zapore meja še dodatno otežile gibanje in številne obupane begunce in migrante prisilile, da so se za nevarna potovanja obrnili na tihotapce.

Agencija ZN je tudi opozorila, da bi lahko politična nestabilnost in konflikti ter podnebne spremembe v prihodnosti še povečali število takšnih nevarnih razselitev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord