I. D. | 10. 7. 2022, 06:00

V londonskih odplakah so našli virus te že pozabljene bolezni

Profimedia

Čeprav še ni nobenega prijavljenega primera, zdravniki pozivajo k cepljenju.

Analiza odpadnih vod je rutinsko opravilo, s katerim številne države spremljajo na primer razširjenost virusa SARS-CoV-2 v mestih. A v Londonu so našli nekaj povsem nepričakovanega - poliovirus, ki povzroča otroško paralizo.  

Profimedia

Nalezljiva bolezen se prenaša s človeka na človeka in povzroča vročino, glavobol, bruhanje, lahko tudi omrtvičenost ali celo paralizo. V prvi polovici 20. stoletja je zahtevala številna življenja in ohromila na tisoče ljudi, predvsem majhne otroke. Cepivo proti poliomielitisu so razvili v 50. letih 20. stoletja in leta 2002 je bila bolezen v Evropi uradno izkoreninjena. Po tem je cepilna vnema upadla, danes je po ocenah v Evropi necepljenih 12 milijonov otrok.

Nazadnje je otroška paraliza Sloveniji grozila leta 1978. Takrat je zbolelo 9 otrok.  

Zato je zaskrbljujoč podatek, da so poliovirus zaznali v londonskih odpadnih vodah. Splošno tveganje sicer ostaja nizko, prav tako še ni bilo nobenega prijavljenega primera, a vodilni zdravniki v Združenem kraljestvu vseeno pozivajo starše, naj preverijo, ali so njihovi otroci cepljeni proti tej bolezni.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Puthiya Thalaimurai Tv (@puthiyathalaimurai)

V Britaniji poliovirus sicer vsako leto zaznajo enkrat do trikrat, a pojasnjujejo, da te sledi ne vztrajajo, torej gre najverjetneje za ostanke virusa nekoga, ki pred kratkim v tujini prejeli oralno cepivo z oslabljenim živim virusom. To lahko v redkih primerih povzroči, da človek zboli za lažjo obliko bolezni.  

A letošnji primer je drugačen, saj so zasledili več zelo sorodnih virusov, ki so jih v vzorcih zaznali večkrat zapored. To bi lahko pomenilo, da se virus razvija naprej in se širi med bližnjimi posamezniki v severnem in vzhodnem Londonu.   

"Vse kaže, da je izbruh zelo majhen," je komentirala virologinja Angela Rasmussen z Univerze v Saskatchewanu. "Verjetno je omejen na širšo družino. Razširil bi se lahko samo v večji koncentraciji necepljenih ljudi." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord