R. K. | 20. 7. 2022, 12:33

Anglija v plamenih: za gasilce najbolj naporen dan po drugi svetovni vojni

Profimedia

Britansko prestolnico je zajelo kar 12 požarov, s katerimi se je borilo več sto gasilcev. A nevarnosti še zmeraj ni konec.

Vročinski val je zajel tudi Veliko Britanijo, kjer je nedavno padel temperaturni rekord, saj se je živo srebro povzpelo kar do 40,3 stopinje Celzija. Zaradi suše je izbruhnilo več požarov, kar 12 jih je pustošilo po prestolnici.

Požar je uničil več deset nepremičnin

Zaradi požarov je londonska gasilska brigada razglasila nesrečo večjega obsega. V enem samem dnevu so prejeli več kot 2600 klicev na pomoč in morali hkrati gasiti vseh 12 požarov. Londonski župan Sadiq Khan je dejal, da je bilo uničenih najmanj 41 nepremičnin. Za tamkajšnje gasilce je bil to najbolj naporen dan po drugi svetovni vojni.

Z ognjem se je v eni izmed stanovanjskih sosesk v vzhodnem Londonu borilo kar 100 gasilcev s 15 gasilskimi vozili. Še 175 gasilcev s 30 gasilskimi vozili pa je gasilo na drugi lokaciji, kjer so zagoreli trije hektarji koruznega polja in grmičevja. 

Klic na interventno številko le v nujnih primerih

Pristojni Londončane opozarjajo, da nevarnosti še ni konec in jih pozivajo, naj zaradi izjemno suhih tal ne kurijo odprtega ognja in ne uporabljajo žarov, saj lahko požar zaneti že najmanjša iskra.  

Gasilci imajo veliko dela tudi v Leicestru, Leicestershiru in Rutlandu, kjer se zaradi ogromno klicev na interventno številko na samodejne alarme ne bodo več odzivali. Ljudi pozivajo, naj jih pokličejo le v najnujnejših primerih. 

Zaradi suhih tal ognja ni mogel pogasiti

V enem izmed požarov je hišo izgubil tudi Tim Stock, ki je za angleške medije dejal, da sta s sinom ogenj najprej opazila pri sosednji hiši. Takoj sta se lotila gašenja s cevjo, a zaradi izredno suhih tal širjenja ognja nista mogla preprečiti. Po njegovih besedah je nekaj hiš popolnoma uničenih, še več pa jih je neprimernih za bivanje, poroča BBC. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec