J. Z. | 19. 7. 2022, 16:47

Ognjeni zublji zajeli Evropo: kljub ogromni škodi še daleč od TEH katastrofalnih požarov

Profimedia/fotomontaža

Stara celina se kuha v rekordno visokih temperaturah, predvsem v Sredozemlju pa se hitro širijo obsežni požari. A na drugem koncu sveta si najbrž mislijo, da to še ni nič. 

Ekstremna vročina je zajela Evropo, po celini pa se širijo požari, ki jih gasilci le stežka obvladujejo. Gozdni požari predvsem v Sredozemlju niso nič novega, a poletna sezona požarov se je tokrat začela prej kot običajno

Samo med 1. januarjem in 9. julijem je v Evropi po podatkih Evropskega sistema za gozdne požare gorelo okrog 250.000 hektarov površine, kar je kar trikrat več kot v povprečju med leti 2008 in 2020.  

V prvi polovici leta najhuje v Španiji in Franciji

V prvih šestih mesecih leta je bilo kar 40 odstotkov vse v požarih uničene zemlje v Španiji in Franciji. V začetku julija pa sta imeli ti dve državi že štirikrat več v požarih uničene zemlje kot v povprečju med letoma 2008 in 2020, kažejo podatki Statiste

Nasini satelitski posnetki kažejo razsežnost katastrofe na Iberskem polotoku. V Španiji in na Portugalskem so iz vesolja zaznali več kot 10 aktivnih žarišč požarov. 

Nasa

Na Portugalskem je samo pri mestu Leiria pogorelo 3000 hektarov zemlje, medtem ko je požar v okolici španskega mesta Las Hurdes uničil več kot 1500 hektarov zemlje

S požari se borijo tudi gasilci v Sloveniji, a ti so precej manjšega obsega kot v Španiji ali na Portugalskem. Trenutno jim največ skrbi povzroča požar na Krasu, ki je bil dopoldan že pod nadzorompa je ob 12.30 ponovno zagorelo. Na lokaciji Opatje selo-Miren po zadnjih podatkih gori med 390 in 400 hektarov veliko območje.

Najhujše šele prihaja

Ker pa bo vročine še ne bo kmalu konec, bo škoda najbrž še precej večja. Običajno se Evropa z najhujšimi požari bori konec julija in v začetku avgusta. 

Požari bodo v prihodnje najbrž še pogostejši, saj se s podnebnimi spremembami podnebje segreva, posledično pa se moramo pripraviti na daljša obdobja suše, poroča BBC.  

Nepredstavljivo velik obseg požarov v Avstraliji

Čeprav so razmere v Evropi zelo zaostrene, pa škoda zaradi požarov še zdaleč ne dosega tiste, ki so jo v letih 2019 in 2020 utrpeli v Avstraliji. 

Medtem ko požari v Evropi v povprečju na leto uničijo okrog pol milijona hektarov zemlje, pa so v dveh letih v Avstraliji zajeli kar 5,4 milijona hektarov zemlje in uničili 2439 domov. 

Tudi Avstralija ima vse več težav zaradi podnebnih sprememb. Njihova glavna sezona požarov se je zaradi višjih temperatur v zadnjih štirih desetletjih podaljšala za en mesec in sedaj traja kar 130 dni na leto. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel