4. 5. 2022, 20:23 | Vir: STA

V Nigru se kopičijo begunci

Kmetovalki v Burkina fasu

Profimedia

Bežijo v državo, ki se že sama sooča z nasiljem in prehransko krizo.

V Niger je letos do sredine aprila prispelo že več kot 36.000 beguncev, ki so zbežali pred nasiljem v Maliju, Nigeriji in Burkina Fasu. Skupno pa država gosti okoli 360.000 beguncev iz sosednjih držav, so sporočili iz Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

UNHCR je izrazil zaskrbljenost zaradi porasta števila beguncev, ki se odločijo za beg zaradi povečanega števila napadov na civiliste. "Bojim se, da bo stalen pritok v Niger, dokler bodo težave v sosednjih državah," je dejal predstavnik UNHCR v Nigru Emmanuel Gignac.

Begunci iz Malija

Begunci iz Malija bežijo zaradi spopadov med skrajno Islamsko državo in oboroženo skupino MSA na vzhodu države.

Nigerija in Burkina Faso

Glavni razlog za beg iz Nigerije je povečano število plenjenj, napadov in ugrabitev, iz Burkina Fasa pa jih preganja trajajoča negotovost, pojasnjujejo pri UNHCR.

"Begunci, med katerimi so večinoma ženske in otroci, potrebujejo zatočišče, hrano, vodo, neprehranske izdelke in dostop do osnovnih storitev, kot sta zdravstvo in izobraževanje," so dodali.

V Nigru je trenutno 580.000 beguncev, od tega jih je 360.000 iz sosednjih držav. Država se sicer že sama sooča s prehransko krizo zaradi suše in džihadističnega nasilja, ki otežuje delo kmetom.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob obisku Nigra in Nigerije v torek in sredo obljubil nadaljnjo podporo in pozivanje k mednarodni pomoči za begunce in razseljene v obeh državah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord