29. 4. 2022, 13:38 | Vir: STA

V podporo Jeruzalemu se je več kot tisoč Irancev zbralo na ulicah

Profimedia

Protiizraelski protesti nasprotujejo dejanjem Izraela in Amerike in si želijo samo ene stvari – svobode. 

Vsakoletni shodi, ki znova potekajo po dveletnem premoru zaradi pandemije covida-19, so se odvili v senci novih izraelsko-palestinskih spopadov v Jeruzalemu, v katerih je bilo ranjenih na desetine ljudi.

Na dan, ki ga v Iranu imenujejo al Kuds, se je v prestolnici Teheran več sto tisoč ljudi udeležilo protestnih shodov, na katerih so vzklikali protiizraelska gesla. 

Profimedia

Al Kuds je arabsko ime za Jeruzalem. Državno organizirani shodi, ki jih je ob dnevu Jeruzalema leta 1979 uvedel iranski revolucionarni voditelj ajatolah Homeini, vsako leto potekajo na zadnji petek postnega meseca ramazana.

Protestniki so mahali z zastavami ter vzklikali "Smrt Ameriki" in "Smrt Izraelu". V rokah so nosili napise "Jeruzalem je naš" in "Dan Kudsa je dan islama". Protestni shodi so potekali tudi v drugih večjih iranskih mestih, med drugim v Mašhadu, Isfahanu in Tabrizu.

Na njih izražajo podporo Palestincem, ki so v šestdnevni vojni z Izraelom leta 1967 izgubili Vzhodni Jeruzalem. To je vključevalo tudi jeruzalemska sveta mesta, kot je mošeja Al Aksa, ki je za muslimane eden najsvetejših krajev.

Profimedia

Iran ne priznava Izraela in ima tamkajšnjo vlado za najhujšega sovražnika ter vzrok vseh težav v regiji. 

Današnje demonstracije so potekale v senci krvavega nasilja v Izraelu in na Zahodnem bregu ter spopadov v Jeruzalemu v preteklih dneh. V današnjih spopadih med Palestinci in izraelsko policijo na območju mošeje Al Aksa je bilo po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca ranjenih najmanj 42 ljudi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ