30. 5. 2022, 09:33 | Vir: STA

V razbitinah našli 14 trupel, iskanje drugih potnikov se nadaljuje

Slika je simbolična.

Profimedia

Letalo nepalske družbe Tara Air so odkrili v okrožju Mustang na severu Nepala, na približno 4000 metrih nadmorske višine. 

Reševalci v Nepalu so na severu države našli razbitine letala, ki je z 22 ljudmi na krovu izginilo v nedeljo. Da so letalo našli, je potrdila vojska, ki je na območje napotila dodatne ekipe. Doslej so na prizorišču strmoglavljenja odkrili 14 trupel.

Odkrili v okrožju Mustang

Letalo nepalske družbe Tara Air so odkrili v okrožju Mustang na severu Nepala, na približno 4000 metrih nadmorske višine. "Iskalne in reševalne ekipe so fizično locirale mesto strmoglavljenja letala," je prek Twitterja sporočil predstavnik nepalske vojske Narayan Silwal.

Fotografija, ki jo je delil, prikazuje razbitine letala, raztresene po gorskem pobočju. Na enem izmed delov je jasno videti registrsko oznako 9N-AET.

Težko dostopno območje

Doslej so po podatkih pristojnih za civilno letalstvo v razbitinah našli 14 trupel, iskanje drugih potnikov se nadaljuje. Na območje, ki je peš zelo težko dostopno, so doslej s helikopterjem uspeli dostaviti eno ekipo reševalcev, več poletov zaradi slabih vremenskih razmer še ni bilo mogočih, pojasnjujejo pristojni.

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa. Na krovu so bili štiri Indijci, dva Nemca in 16 Nepalcev.

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja. Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežuje razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.