R.S. | 8. 8. 2022, 20:03 | Vir: STA

V skladišču nafte gori, 16 gasilcev je pogrešanih

Twitter/manolo_realengo
V skladišču nafte gori, 16 gasilcev je pogrešanih (foto: Twitter/manolo_realengo)

To skladišče zalaga največjo kubansko termoelektrarno, tako da požar predstavlja tudi resno gospodarsko grožnjo za Kubo.

Kubanske interventne službe se še vedno borijo s požarom, ki je v petek zvečer izbruhnil v skladišču goriva na zahodu otoka. Požar je doslej terjal eno smrtno žrtev, še 16 gasilcev je pogrešanih.

Požar je v petek sprožila strela, ki je zadela enega od osmih tamkajšnjih rezervoarjev z gorivom. Trije rezervoarji so se odtlej sesuli, zadnji med njimi danes.

Prizorišče nesreče gasijo številni gasilci in letala s Kube kot tudi iz Mehike in Venezuele, ki sta v nedeljo poslali pomoč po prošnji, ki so jo kubanske oblasti podale "prijateljskim državam". Pripravljenost za pomoč je izrazil tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

V industrijskem požaru je bilo doslej poškodovanih prek 100 ljudi, večina jih je poškodbe utrpela ob eksploziji drugega rezervoarja, do katere je prišlo med gašenjem rezervoarja, ki je prvi zagorel. 24 ljudi je hospitaliziranih, pet pa jih je v kritičnem stanju.

Več kot 4000 prebivalcev kraja Matanzas je bilo evakuiranih. Matanzas, ki se nahaja 100 kilometrov vzhodno od prestolnice Havane, sicer šteje 140.000 prebivalcev.

To skladišče zalaga največjo kubansko termoelektrarno, tako da požar predstavlja tudi resno gospodarsko grožnjo za Kubo. Ta se je sicer že pred to nesrečo več mesecev soočala s pomanjkanjem elektrike, zaradi česar so ponekod na otoku trpeli izpade dobave električne energije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.