10. 1. 2023, 17:00 | Vir: STA

Vatikan po 40 letih ponovno preiskuje izginotje 15-letnice

Profimedia/fotomontaža

Izginila je že daljnega leta 1983, a govorice o tem, da je še vedno živa ter da celo živi za vatikanskimi zidovi, niso nikoli potihnile.

Vatikan je znova odprl preiskavo 15-letne državljanke Vatikana Emanuele Orlandi, ki je 22. junija 1983 skrivnostno izginila v Rimu, ko se je vračala domov, so sporočili v Vatikanu. Orlandijevo so domnevno že večkrat opazili v javnosti, preiskavo pa bodo sprožili na podlagi tožb, ki jih je vložil brat izginule Pietro Orlandi.

Izjava odvetnice družine 

Odvetnica družine Orlandi Laura Sgro je pojasnila, da o preiskavi ne vedo ničesar, saj informacije dobijo le prek medijev. Izpostavila je, da na preiskavo čakajo že eno leto, zahvalila pa se je prizadevanjem italijanskega parlamenta, kjer je več poslancev pred nekaj tedni pozvalo k ustanovitvi preiskovalne komisije za primer Orlandijeve. Preiskavo so sicer pred tem zaustavili leta 2016.

Brat izginule Pietro Orlandi.

Brat izginule Pietro Orlandi.

Profimedia

Orlandijevo naj bi v zadnjih letih domnevno opazili tudi v Vatikanu. Vsa poročila očividcev, so kasneje označili za nezanesljiva.

Po eni od teorij, ki je bila razširjena v italijanskih medijih, naj bi Orlandijevo ugrabili mafijci, da bi pritisnili na Vatikan, naj vrne posojilo, saj je bil njen oče visoki cerkveni uradnik v vatikanski banki.

Več trditev, kaj naj bi se deklici zgodilo

Vodjo rimske tolpe Magliana Enrica De Pedisa so sumili sodelovanja pri njeni ugrabitvi, zato so nekateri ugibali, da bi lahko dekle pokopali skupaj z njim pod baziliko Sant'Apollinare v Rimu. Vendar testi DNK na škatlah s kostmi v njegovem grobu niso pokazali ujemanja. Pojavljajo se ugibanja, zakaj je bil vodja tolpe pokopan na mestu, predvidenem za pokop kardinalov in drugih visokih cerkvenih dostojanstvenikov.

Profimedia

Druga trditev, ki so jo pogosto omenjali v italijanskih medijih, je bila, da so jo ugrabili neznanci, da bi izsilili izpustitev turškega državljana Mehmeta Alija Agce iz zapora. Mehmet Ali Agca je bil zaprt zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. leta 1981. Leta 2019 so pri iskanju Orlandijeve izkopali dva grobova, vendar so v Vatikanu pojasnili, da niso našli kosti ženske.