R.S. | 3. 10. 2022, 13:18 | Vir: STA

Večkratnega posiljevalca pred kratkim izpustili iz zapora, zdaj spet pred roko pravice

Twitter/VozdovacLux

V nedeljo je pred sodnikom zanikal obtožbe. Tožilstvo bo o morebitni vložitvi obtožnice zdaj odločilo po zaslišanjih oškodovank in morebitnih prič ter psihološki oceni osumljenca.

Večkratnega srbskega posiljevalca Igorja Miloševića, intervju s katerim za srbski tabloid Informer je v minulih dneh razburil javnost v Srbiji, so na podlagi pritožbe tabloida v petek priprli, v nedeljo pa mu je sodnik odredil 30-dnevni pripor. Pripor so mu odredili na predlog tožilstva zaradi suma, da je ogrozil varnost novinark, ki sta 27. septembra opravili intervju z njim.

Milošević je v nedeljo pred sodnikom zanikal obtožbe. Tožilstvo bo o morebitni vložitvi obtožnice zdaj odločilo po zaslišanjih oškodovank in morebitnih prič ter psihološki oceni osumljenca.

Po 15 letih prišel iz zapora

Milošević je bil že večkrat obsojen zaradi posilstev. Nazadnje je pred tedni prišel iz zapora po 15 letih. Potem ko so srbski tabloidi začeli poročati o tem, kje živi, in opozarjati ženske pred njim, je Informer minuli teden objavil še pogovor z njim na svojem televizijskem kanalu in v časniku.

Objava pogovora je naletela na ostre obsodbe. Sanja Pavlović iz Avtonomnega ženskega centra je ocenila, da je pogovor s posiljevalcem ponižal ne le vse ženske, ki so neposredno doživele spolno nasilje intervjuvanca, ampak tudi vse druge, ki se trudijo, da bi se ženske lahko varno sprehajale po ulicah.

Da mediji ne bi smeli namenjati prostora serijskim posiljevalcem in nasilnežem, je opozorila tudi podpredsednica vlade in predsednica koordinacijskega telesa za enakopravnost spolov Zorana Mihajlović.

Dan po objavi pogovora je poleg tega pred uredništvom tabloida potekal množičen protest, na katerem so zahtevali umik pogovora.

Šele nato je Informer, ki je pogovor objavil ob pompozni napovedi "mega ekskluzivnega intervjuja", proti posiljevalcu vložil kazensko prijavo, povod zanjo pa so bile Miloševićeve grožnje novinarkama, ki sta se pogovarjali z njim, da ju bo posilil. Vendar pa pogovora nista prekinili. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.