28. 6. 2022, 21:39 | Vir: STA

Velik preobrat: Turčija podprla vstop Finske in Švedske v Nato

Profimedia/fotomontaža
Velik preobrat: Turčija podprla vstop Finske in Švedske v Nato (foto: Profimedia/fotomontaža)

Trojica držav je pred vrhom zveze Nato dosegla dogovor, s čimer je bila odpravljena glavna ovira za pridružitev Finske in Švedske vojaškemu zavezništvu.

Turčija bo na vrhu zveze Nato v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, je danes sporočil finski predsednik Sauli Niinistö. Dogovor so Turčija, Švedska in Finska dosegle pred začetkom vrha Nata v španski prestolnici.

Odločitev o podpori po besedah finskega predsednika neizogibna

Niinistö, švedska premierka Magdalena Andersson in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan so danes ob posredovanju generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga dosegli dogovor o memorandumu, ki potrjuje, da bo Turčija na vrhu v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postanega članici zavezništva, je sporočil finski predsednik.

Profimedia

O konkretnih korakih v pristopnem procesu se bodo članice zveze Nato dogovorile v prihodnjih dneh v Madridu, je še sporočil. "Vendar pa je ta odločitev zdaj neizogibna," je povedal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Turško nasprotovanje glavna ovira za pridružitev zavezništvu

Memorandum, ki so ga podpisali zunanji ministri Turčije, Švedske in Finske, določa, da si bodo te tri države zagotavljale medsebojno podporo v luči varnostnih groženj, s katerimi se soočajo. S finskim članstvom se bo ta zaveza še okrepila, je dodal Niinistö.

Profimedia

Tako je bila odpravljena glavna ovira za pridružitev Finske in Švedske zvezi Nato. Državi sta maja spričo ruske agresije na Ukrajino opustili dolgoletno politiko nevtralnosti in vložili prošnjo za vstop v zavezništvo. Ankara je širitvi sprva nasprotovala, saj je Finski in Švedski očitala, da podpirata teroristične organizacije, kot je Kurdska delavska stranka (PKK) v Turčiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.