16. 7. 2022, 17:00 | Vir: STA

Velik preobrat v Skopju: Bruselj pozdravil sprejem predloga

Profimedia

Politično dogajanje v Severni Makedoniji je že nekaj časa razgreto. Odpira se vprašanje, kakšne bodo posledice zadnje odločitve njihovega parlamenta.

Makedonski parlament je podprl francoski kompromisni predlog, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnih pogajanj makedonske vlade z EU. Zanj je po navedbah makedonske tiskovne agencije MIA glasovalo 68 poslancev, proti ni bil nihče. Opozicija je med glasovanjem zapustila dvorano. 

Kompromisni predlog med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije "na enaki ravni z drugimi narodi" ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov.

Severna Makedonija je to doslej odločno zavračala, nezadovoljstvo s predlogom pa že več tednov na množičnih protestih izražajo tudi nasprotniki aktualne vlade.

Evropski svet pozdravil odločitev

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu na glasovanje v sobranju na Twitterju zapisal, da odločitev "tlakuje pot medvladni konferenci s Severno Makedonijo, ki bo prihodnji teden". "Pozdravljamo vas z odprtimi rokami," je dodal.

Profimedia

"To je bila zgodovinska priložnost in izkoristili ste jo," pa je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenem prepričanju gre za velik korak Severne Makedonije na poti v evropsko prihodnost.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je poslancem čestital in se jim zahvalil. Kot je dodal bo makedonski jezik, "končno odmeval v Evropi". Zadovoljen je tudi albanski premier Edi Rama, ki je zapisal, da po tej odločitvi ni več ovir za začetek pristopnih pogajanj med Albanijo in EU.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord