J. Z. | 26. 7. 2022, 10:31

Velik uspeh hrvaških zdravnikov: bolniku presadili kar tri organe hkrati

Twitter/Vili Beroš

Pri južnih sosedih se veselijo pomembnega medicinskega dosežka. Z operacijo, ki je zelo redka tudi v svetovnem merilu, so bolniku popolnoma spremenili življenje.

Iz sosednje Hrvaške poročajo o pomembnem medicinskem dosežku. V Klinični bolnišnici Merkur so kirurgi izvedli uspešno presaditev treh organov, in sicer jeter, trebušne slinavke in tankega črevesa

"Čestitam ekipi Klinične bolnišnice Merkur, ki je ponovno dokazala odličnost hrvaške medicine," jim je na Twitterju čestital hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Dodal je, da so s tem pomembno izboljšali zdravstveno stanje bolnika. Hkrati pa Hrvaško postavlja med najuspešnejše države na področju presajanja organov, poroča Dnevnik.hr.

Profimedia

Transplantacijski kirurg dr. Stipislav Jadrijević je poudaril, kako pomemben je njihov dosežek.

Takšen poseg so tokrat prvič izvedli na Hrvaškem, tudi v svetovnem merilu pa je zelo redek. 

"Presaditev organov, ki smo jo pred dvema dnevoma opravili v KB Merkur, je bila opravljena pri bolniku v terminalni fazi jetrne bolezni. Ta je zaradi več operacij na tankem črevesu zbolel tudi za sindromom kratkega črevesa in tako postal kandidat za transplantacijo jeter, trebušne slinavke in tankega črevesa," je pojasnil. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ