K. Ž. | 19. 2. 2024, 12:43

Prihaja prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah (veljala bo tudi med odmori)

Profimedia

Sodobna tehnologija je za mnoge blagoslov in prekletstvo. Velika Britanija bo tako zdaj prepovedala uporabo mobilnih telefonov v šolah. 

Nova uredba velja za obupan poskus britanske vlade in učiteljev, da bi pridobili večji nadzor nad šolami. Sami so namreč mnenja, da mobilni telefoni predstavljajo preveliko motnjo učencem. 

97 odstotkov otrok ima pametni telefon

V Združenem kraljestvu ima kar 97 odstotkov učencev že pri 12. letih mobilni telefon. Koncentracija pri pouku pa tako posledično dramatično upada. Prav tako učenci odmore preživljajo na telefonu, domačih nalog pa ne opravljajo. Pametni telefoni med drugim tudi spodbujajo izoliranost, poroča portal oe24.

Profimedia

Učitelji morajo učiti

Medtem ko številne šole že prepovedujejo mobilne telefone, ministrstvo upa, da bodo nova pravila v šolo vnesla izboljšave. Ministrica za izobraževanje Gillian Keegan je dejala, da želi učiteljem dati orodje, "da sprejmejo ukrepe in učiteljem tako omogočijo, da počnejo to, kar znajo najbolje – učijo".

Nova politika tako prepoveduje uporabo mobilnih telefonov med odmori, tudi med malico. Tako bo zdaj tudi mogoče, da otrokom ob vstopu v šolo odvzamejo mobilne telefone.

Študija ZN: mobilni telefoni slabo vplivajo na ocene

Lani so Združeni narodi (ZN) celo priporočali prepoved pametnih telefonov v šolah, saj bi tako izboljšali učenje, med drugim pa bi tako zmanjšali motnje ter spletno ustrahovanje. Agencija za izobraževane ZN je navedla podatke, ki kažejo na povezavo med prekomerno uporabo mobilnih telefonov ter slabšim izobraževalnim uspehom

Profimedia

Poslanka Michelle Donelan je dejala, da je odraščanje v digitalnem svetu ponuja ogromno priložnosti, a to ne sme priti na račun blaginje ali izobrazbe otrok. "Zato smo sprejeli novo načrt, da bo Velika Britanija postala najvarnejši kraj, kjer so mladi lahko na spletu. Sprejetje [prepovedi] dodatno podpira starše in vzgojitelje," je še povedala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord