16. 6. 2023, 15:11 | Vir: STA

Velike spremembe za Japonsko: starostna meja za spolni odnos ni več 13 let

Profimedia

Bolj ostro bodo preganjali tudi posiljevalce in voajerje.

Japonska je zvišala starostno mejo za privolitev v spolni odnos s 13 na 16 let. V okviru reforme kazenskega zakonika je zgornji dom japonskega parlamenta soglasno sprejel tudi razjasnjene zahteve za pregon posilstva in kriminalizacijo voajerizma.

Skupina Human Rights Now s sedežem v Tokiu je reforme pozdravila kot "velik korak naprej".

Starostno mejo 13 let so na Japonskem uvedli leta 1907 in je bila ena najnižjih med razvitimi državami. Reforma predvideva izjemo za spolne odnose med najstniškimi pari, starejšimi od 13 let, ko osebi med seboj nimata starostne razlike več kot petih let.

Profimedia

Razširjena tudi opredelitev posilstva

Opredelitev posilstva je bila z reformo razširjena z "nasilnega spolnega odnosa" na "spolni odnos brez privolitve", s čimer se je Japonska uskladila z drugimi razvitimi državami, poroča britanski BBC.

Predlog zakona vsebuje tudi seznam primerov, na podlagi katerih se lahko preganja posilstvo. Med njimi so žrtve, ki so v času dejanja prestrašene, izpostavljene nasilju ali grožnjam, pod vplivom alkohola ali drog in zato težko izrazijo, da v dejanje niso privolile.

Na seznamu so navedeni tudi storilci, ki za namen izvršitve kaznivega dejanja izkoriščajo svoj družbeni položaj, zaradi česar se žrtev boji posledic, če v dejanje ne privoli. Poleg tega so zastaralni rok za prijavo posilstva z desetih let podaljšali na 15.

Po navedbah japonskega pravosodnega ministrstva predlog zakona predvideva tudi novo kaznivo dejanje "prošnje za obisk". Ta pomeni, da bodo osebe, ki z ustrahovanjem, zapeljevanjem ali denarjem prisilijo osebe, mlajše od 16 let, k srečanju s spolnim ciljem, kaznovane z zaporno kaznijo do enega leta ali denarno kaznijo 500.000 jenov oziroma nekaj več kot 3200 evrov.

Profimedia

Kriminaliziran bo voajerizem

Obenem reforma kriminalizira voajerizem, ki je bil prej urejen le z regionalnimi odloki. Za skrivno fotografiranje ali snemanje intimnih delov telesa, spodnjega perila in nespodobnih dejanj brez upravičenega razloga bo odslej zagrožena zaporna kazen do treh let ali globa do treh milijonov jenov oziroma dobrih 19.000 evrov.

Japonska nevladna organizacija Human Rights Now je reforme pozdravila in jih označila za "velik korak naprej". V izjavi je med drugim zapisala tudi, da bo zlasti dvig starostne meje privolitve "družbi poslal sporočilo, da je spolno nasilje odraslih nad otroki nesprejemljivo".