Š. T. | 17. 3. 2023, 21:35

Verjeli ali ne: otroci so prišli v šolo kar v kopalkah

Slika je simbolična.

Profimedia

Vodstvo šole vztraja, da ti ukrepi niso za zabavo in poudarjajo, da imajo pomemben vzgojni pomen.

Argentina se duši v vročini, to je namreč najbolj vroče poletje po letu 1961. Po podatkih nacionalne meteorološke službe (SMN) je bilo 3. marca v Buenos Airesu 38 stopinj Celzija, kar je najvišja temperatura v zgodovini, zabeležena na ta dan.

Južnoameriško državo tako že skoraj dva tedna pesti vročinski val, razmere pa zahtevajo nenavadne rešitve. Vodstvo šole v Rosariu se je odločilo, da bo otrokom dovolila prihajati v kopalkah, da se bodo lahko med odmori špricali, so poročali lokalni mediji.

To je dober kompromis, saj so se številne druge šole v državi odločile, da bodo njihova vrata ostala zaprta, dokler se živo srebro ne spusti v meje normale.

Poiskali so kompromis

"Družinam smo poslali obvestilo, da od danes dalje šolske uniforme ne bodo več obvezne, dokler ne bo konec opozorila. Namesto tega otroke spodbujamo, naj pridejo z udobnimi oblačili, lahko pridejo v kopalkah, sandalih, v lahkih oblačilih," je za BFMTV pojasnil Marian Sanchez, direktor šole Francisco Gurruchaga.

K temu ukrepu je treba dodati, da se učenci ob več urah dneva odpravijo na igrišče, kjer se ohladijo s pomočjo vrtne cevi. "Takšne vročine še nismo doživeli in šola mora zagotoviti primeren odziv. Učenci se hladijo z vodo iz vrtne cevi po glavi. A naj bo jasno, hladijo se, ne igrajo se s tekočo vodo," je še opozoril direktor.

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Profimedia

Vročinski val brez primere

Poleg visokih temperatur ta vročinski val prinaša tudi drugačen delež nevšečnosti. V številnih soseskah Buenos Airesa si sledijo izpadi električne energije, ki poleti niso nič nenavadnega. Tako je recimo 200.000 domov ostalo brez elektrike 10. februarja, ko je bilo še posebej vroče.

"Vročinski val je del poletja, toda zaradi podnebnih sprememb povsod opažamo trajnejše in intenzivnejše intervale. V Argentini se pojavljajo tudi v Patagoniji," pojasnjuje Enzo Campetella, neodvisni strokovnjak za meteorologijo. 9. februarja je živo srebro v Patagoniji doseglo 42 °C.

Vročinski val ni neobičajen le za mesec marec, temveč tudi zaradi "svojega trajanja, saj v Buenos Airesu traja sedem dni namesto povprečno treh", pa poudarja meteorologinja Cindy Fernandez.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord