R. K. | 22. 3. 2023, 23:59

Veter prevrnil ogromno ladjo: poškodovanih 35 ljudi, prebivalce pozvali, da se izogibajo območju (FOTO)

Profimedia/fotomontaža

Družbena omrežja so preplavili fotografski posnetki mogočne ladje, ki se zelo nevarno nagiba.

V pristanišču v glavnem mestu Škotske je prišlo do ladijske nesreče, v kateri se je prevrnila večja ladja. Ob tem je bilo poškodovanih 35 ljudi. 23 so jih prepeljali v bolnišnico, ostali pa so poškodbe oskrbeli na kraju dogodka.

Do nesreče 76 metrov dolge in 3.000 ton težke ladje Petrel, ki je bila nekoč v lasti pokojnega soustanovitelja Microsofta Paula Allena, je prišlo po tem, ko se je odtrgala dvigalka, ki je ladjo držala na suhem. Nesreči naj bi botroval tudi močan veter, poroča BBC.

Na družbenih omrežjih so se hitro razširile fotografije dogodka, ki prikazujejo ladjo, ki se nevarno nagiba pod kotom 45 stopinj. Na kraj nesreče so takoj poslali več reševalnih vozil in helikoptersko reševalno ekipo, javnost pa so pozvali, naj se območju izogibajo in s tam omogočijo dostop reševalcem.

Nevarnosti za širšo javnost ni

Z raziskovalno ladjo Petrel so nekoč iskali ladijske razbitine in vojna grobišča na globokomorskem dnu, leta 2020 med pandemijo pa so jo zaradi težav poslali v dolgoročen privez. Po navedbah likalnih oblasti tveganja za širšo javnost ni, preiskovalci pa vse okoliščine dogodka še ugotavljajo.

Po navedbah kanclerja okrožja Leith Adama McVeyja, se je čoln prevrnil zaradi močnega vetra. Na Twitterju je zapisal, da je incident strašen, še posebej za tiste, ki so bili med nesrečo na krovu in tiste, ki so bilo poškodovani. Dejal je, da misli nanje in izrazil upanje, da si čimprej opomorejo.

Slišal je močan hrup

Eden od delavcev v dokih v Leithu, ki je bil v času nesreče v bližini Petrela, je dejal, da je slišal močan hrup, a je poudaril, da kljub vsemu ni bil tako glasen, kot bi si moda mislili. Dejal je, da je eden od delavcev na ladji, ki ga sreča vsako jutro, pred nesrečo na stranišče, ko se je vrnil, pa je presenečen ugotovil, da se je ladja prevrnila in ni vedel, kje so njegovi sodelavci, poroča BBC.

Profimedia

"To je zelo strašno, prisili te, da o vsem skupaj premisliš. Nihče ne gre v službo, da bi bil udeležen v kakršnikoli nesreči," je zaključil.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec