A. B. | 17. 9. 2022, 19:03

VIDEO: Grozljivi izgredi v središču mesta, v policiste so metali celo prižgane bakle

Twitter/Stonewall/Slavic News/fotomontaža

V želji vzpodbujanja svobodne in odprte družbe so se podali na ulice, a se je kljub pričakovanjem dogodek sprevrgel v izraz nasilja in nestrpnosti. 

V Beogradu kjub temu, da je bila Parada ponosa v sklopu Europridea 2022 sprva odpovedana, poteka. Tik pred samim dogodkom so namreč organizatorji s strani pristojnih dobili odobritev za izvedbo. A nekaj ur pred začetkom so se v prestilnici Srbije zbrali nasprotniki dogodka, ki so se spopadli s policijo, aretirali so več oseb, nekatere so tudi pridržali. 

Parado so sprva želeli prepovedati

"Vztrajamo pri tem, da Europride poteka v formatu, ki smo ga predvideli," so pretekli teden organizatorji sporočili širši javnosti in ne glede na vse vzpodbujali k temu, da bi bil izveden tudi sprevod, ki mu je srbrski predsednik  Aleksandar Vučić sicer nasprotoval: "Prosili smo jih, da tokrat nimajo sprevoda, oni pa so žalili (srbsko premierko) Ano Brnabić, da je bednica," je izjavil za srbsko televizijo Pink.  Zeleno luč jim je zaradi prizadevanj evropske komisarke za enakost Helene Dalli, dala prav Brnabićeva. 

Parado je javno podprlo več kot 20 veleposlaništev, vključno z ameriškim in slovenskim.

Zagotovili so varnost, a se je ta iznakazila 

Srbska premierka Brnabić je sicer na sprejemu tujih diplomantov zatrdila, da bo varnost zagotovljena.  "To je prava slika Beograda in Srbije ter tega, kar sta. Srbija je odprta in svobodna družba, v kateri so vsi dobrodošli, in to bomo v prihodnjih letih šele dokazali," je poudarila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Vztrajala je, da se za organizacijo Europrida niso odločili, ker bi jih nekdo k temu prisilil, temveč zaradi Srbije same in dobrobiti širše regije.

A incidenti so se začeli dogajati že ure pred dogodkom. Nasilje in sovraštvo, ki ga izkazujejo, so policisti skušali zatreti. 

Grozljiv posnetek napada 

Na družbenih omrežjih se je pojavil grozljiv posnetek, ki prikazuje, kako huligani, oboroženi s palicami in baklami, napadajo policijo na Bulevaru osvoboditve v Beogradu.

Več deset ljudi v črnem, ki so oboroženi z lesenimi kiji, se je spopadlo s policijo, ki jih je sicer uspela pregnati s trga. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ