N. V. | 2. 9. 2022, 10:43

VIDEO: Hekerji povzročili prometni kolaps v središču prestolnice

Profimedia

Nekdo je vdrl v največje taksi podjetje in zagodel vsem razpoložljivim taksijem v središču mesta, kar je povzročilo velike prometne zastoje.

V središču Moskve so se 1. septembra naredile dolge kolone taksijev službe Yandex Taxi, potem ko je prišlo do vdora v njihovo podjetje in so hekerji naročili vse razpoložljive taksije na Kutuzovski prospekt, eno glavnih moskovskih avenij, in tako blokirali cestni promet.

Na videoposnetku, ki ga je na Twitterju objavil lokalni medij Visegrad24, je videti na desetine taksijev, ki blokirajo cesto v središču Moskve.

Zaradi lažnih naročil so vozniki v zastoju preživeli približno 40 minut, poroča Visegrad24.

Varnostni oddelek je sicer že ustavil hekerje in vsi taksiji zdaj delajo kot običajno, še pišejo. Predstavnik varnostnega oddelka je nadalje izjavil, da je bil algoritem za odkrivanje in preprečevanje takšnih napadov že izboljšan, z namenom, da bi izključil podobne incidente v prihodnosti.

Ruski taksiji

V Moskvi dela približno 60.000 taksistov: približno 30.000 avtomobilov upravlja podjetje Yandex Taxi.

Znano je, da v Moskvi ljudje svojih vozil ne uporabljajo veliko – večina se jih poslužuje vlakov, avtobusov ali pa taksijev. Po podatkih analitičnega centra ruske vlade je bilo leta 2019 v Rusiji uradno registriranih 441.000 taksijev – to znese približno tri avtomobile na tisoč prebivalcev.

Po podatkih podjetja Yandex delovnik taksista poteka od 5.00 do 8.00 in od 17.00 do 20.00, torej je največ dela pred in po koncu delovnega dne. Veliko dela imajo tudi v soboto zjutraj, ko se meščani odpravijo na piknike in zvečer, ko se ljudje odpravljajo zabavat – od 18.00 do 23.00 – v tem obdobju Moskovčani naredijo do dvakrat več naročil taksijev kot med delovnim časom ob delavnikih.

Profimedia

Eno potovanje v povprečju traja približno 26 minut, povprečni znesek takšne vožnje je približno 9 evrov. Najdaljša vožnja po mestu je v času prometne konice, od 14.00 do 16.00, najhitrejša pa od 21.00 do 23.00, ko se konča večerna prometna konica.

Kako je z vdori v zasebnost pri nas?

Poklicali smo največjo taksi službo v Sloveniji Taxi Metro, da bi preverili, kakšno zaščito sistema imajo oni. Z drugimi besedami: bi se to lahko zgodilo tudi pri nas?

"Mi imamo informacijski sistem zelo zaščiten, dvomim, da bi se to lahko zgodilo pri nas," nam pove upravnik v  omenjeni taksi službi, ki se nam oglasi na telefon.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel