27. 2. 2023, 18:16 | Vir: STA

VIDEO: Ne boste verjeli, koliko kokaina so zasegli na poti v Evropo

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Poročamo o rekordnem zasegu: prepovedane droge so skrili v zabojnik z bananami. Kam je bil namenjen?

Ekvadorska policija je zasegla približno 8,8 tone kokaina v vrednosti več kot 310 milijonov evrov. Drogo so našli v zabojniku z bananami, namenjenimi v Belgijo. Ta je v zadnjih letih postala glavna vstopna točka za pošiljke kokaina v Evropo.

"Rekordni zaseg več kot osmih ton kokaina v letu 2023," je prek Twitterja sporočil poveljnik ekvadorske policije general Fausto Salinas. "Preprečili smo (mednarodno prodajo) 90 milijonov odmerkov, ki so v Evropi vredne več kot 310 milijonov evrov," je pojasnil in ob zapisu objavil videoposnetek, na katerem policija preiskuje kontejner, ki so ga odpremili iz ekvadorskega pristanišča Guayaquil.

Zaseg sovpada z obiskom belgijske notranje ministrice Annelies Verlinden in evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson v Ekvadorju in Kolumbiji v okviru prizadevanj za okrepitev sodelovanja v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami.

"Naraščajoči tok kokaina ogroža celotno Evropsko unijo"

Direktor Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami Alexis Gosdeel je v začetku tega meseca dejal, da "naraščajoči tok kokaina zdaj ogroža celotno Evropsko unijo". "Globoko me skrbi, da širjenje trga kokaina v Evropsko unijo prinaša porast nasilja in korupcije v javnih institucijah in upravljanju," je opozoril.

  • V Ekvadorju, ki leži med Kolumbijo in Perujem, glavnima svetovnima proizvajalcema kokaina, so leta 2021 zasegli rekordno količino te droge, in sicer približno 210 ton, namenjenih v evropska pristanišča.
  • Lani so nato ekvadorske oblasti zasegle več kot 200 ton kokaina, od česar jih je bilo 61 odstotkov skritih med bananami, namenjenimi za izvoz iz Guayaquila.
  • V letošnjem letu so doslej zasegli 31 ton omenjene droge.

Belgija je glavna točka za vstop pošiljk

Belgijska policija je lani v pristanišču Antwerpen zasegla rekordnih 109,9 tone kokaina, nizozemska pa v pristaniščih Rotterdam in Vlissingen 52,5 tone, so januarja sporočili iz Bruslja oziroma Amsterdama.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Belgijski carinski organi so sicer ob tem ocenili, da odkrijejo in zasežejo le približno deset odstotkov količine prepovedane droge, ki se tihotapi skozi Antwerpen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.