6. 5. 2022, 16:42 | Vir: STA

Švicarska policija: to je vsekakor izjemen "ulov"

Kantonska policija Freibourg

Delavci v tovarni Nespress v Romontu so v vrečah s kavnimi zrni našli bel prah. Je bil to sladkor?

Delavci v tovarni Nespress v Romontu so v vrečah s kavnimi zrni našli bel prah in takoj o tem obvestili policijo. Ta je v petih ladijskih zabojnikih našla kar 500 kilogramov kokaina, poroča BBC.

Prva preiskava je pokazala, da je pošiljka prišla iz Brazilije. Nespress je potrošnikom zagotovil, da droga ni zašla v kavne kapsule, ki jih proizvajajo v tovarni. 

"Potrošnike želimo pomiriti, da so vsi naši izdelki varni za uživanje," so sporočili iz podjetja, ki proizvaja priljubljeni napitek. 

Končna vrednost zaseženega kokina bi na črnem trgu lahko dosegla tudi 50 milijonov evrov. 

"To je vsekakor velik zaseg za kanton Fribourg, lahko rečemo izjemen ulov," je dejal Marc Andrey, vodja varnostne službe za regijo.

Kokain je bil verjetno namenjen evropskemu trgu, je sporočila policija.

Iz Evrope po vsem svetu

EU se sooča z vse večjo grožnjo zaradi bolj raznolikega in dinamičnega trga drog, ki temelji na tesnem sodelovanju med evropskimi in mednarodnimi kriminalnimi združbami.

Trg kokaina in metamfetamina v Evropi je v porastu, zaradi vse večjega sodelovanja med evropskimi in mednarodnimi kriminalnimi združbami, povečane dobave in proizvodnje drog ter inovacij na področju proizvodnih postopkov in kemičnih sestavin, je zapisano v poročilu, ki sta ga objavila Europol in evropski center za spremljanje drog (EMCDDA).

Nova narava tega trga je povzročila rekordno stopnjo dostopnosti drog, povečano nasilje in korupcijo ter poslabšanje zdravstvenih težav, je v izjavi povedal direktor EMCDDA  Alexis Goosdeel.

Hkrati pa je opozoril, da Evropa postaja vse bolj ključna točka pretovarjanja drog, ki izvirajo od drugod in so namenjene v ostale svetovne regije. 

Kokain takoj za konopoljo

Trg kokaina, druge najbolj zaužite droge v EU takoj za konopljo, je bil leta 2020 vreden vsaj 10,5 milijarde evrov. Po ocenah pa je 14 milijonov odraslih v EU, starih od 15 do 65 let, že poskusilo to drogo.

Po drugi strani pa ima metamfetamin, najbolj razširjena sintetična stimulativna droga na svetu, na evropskem trgu drog še vedno razmeroma majhno vlogo. Kljub temu poročilo opozarja na vse večjo grožnjo, ki jo ta droga predstavlja v Evropi, saj se njena razpoložljivost povečuje, uporaba pa hitro širi po Evropi.

Med letoma 2010 in 2020 se je namreč število zasegov metamfetamina v EU več kot podvojilo, količine pa so se povečale za kar 477 odstotkov in so leta 2020 znašale 2,2 tone.

Zaradi večjih količin metamfetamina na evropskem trgu obstaja zaskrbljenost po povečanem povpraševanju, zlasti v obliki, ki jo je mogoče kaditi (kristalni met). To bi lahko imelo dolgoročne posledice, vključno z večjim bremenom za zdravstvene sisteme in grožnjo javni varnosti, še navaja poročilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.