R. K. | 9. 10. 2022, 14:27 | Vir: STA

VIDEO: V sosednji državi izbruhnil vulkan, posnetki so šokantni

Profimedia

Ob izbruhu se je porušil del kraterja, zrak je prekril gost črn dim, iz vulkana pa je začela dreti lava. Tla so se medtem več minut tresla.

Italijanski ognjenik Stromboli, ki velja za enega najaktivnejših na svetu, je znova izbruhnil. Izbruh se je začel nekaj po 9. uri zjutraj, pri čemer se je delno porušil vrh severnega kraterja, obilen tok lave pa je stekel do morja. Nad kraterjem se vije gost dim.

Izbruh Strombolija je povzročil triminutno tresenje tal, ki so ga zaznali seizmografi potresne mreže. Po navedbah geofizikalnega laboratorija v Firencah je pri tem nastal tudi manjši popotresni val. Posnetki izbruha so že zaokrožili po družbenih omrežjih. Na njih je videti, kako se začne iz vulkana valiti gost črn dim, lava pa steče proti morju.

Zadnji izbruh leta 2019

Stromboli leži približno 65 kilometrov severno od Sicilije leži v južnem delu Tirenskega morja in je del Eolskega otočja. Na njem živi nekaj sto ljudi.

Julija 2019 je v izbruhu Strombolija umrl pohodnik s Sicilije, drugi pa je bil lažje poškodovan. Vulkan je sicer priljubljena turistična destinacija, kamor se pogosto povzpnejo pohodniki, da bi si ogledali krater.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol