Nikola Vuković | 26. 9. 2023, 11:38

Viktor Orban odprl novo fronto, madžarski premier tokrat udaril po Ukrajini

Profimedia

Ukrajina je že dolgo glavna tema vseh multilateralnih srečanj in žal bo tako verjetno še dlje časa, glede na to, da ruski napadi na njeno ozemlje še kar ne ponehajo.

Madžarska, katere predsednik vlade je Viktor Orban, je med državami, kjer so le nekateri uradniki ostro obsodili rusko agresijo na to državo in ki napadeno Ukrajino branijo na mednarodni ravni. Med uradniki ki niso tega "ostro" obsodili, je tudi predsednik vlade Orban.

Madžarski premier, ki je sicer znan po svoji rigorozni politiki do migrantov, pa tudi po svojih desničarskih in nacionalističnih stališčih, je znova zatrdil, da Ukrajina za zdaj ne more računati na podporo Madžarske glede katerega koli mednarodnega vprašanja. Orban kot razlog za to navaja "spoštovanje pravic etničnih Madžarov, ki živijo v Ukrajini". To, o čemer je Orban pravzaprav govoril včeraj v madžarskem parlamentu, se nanaša na madžarske šole v Ukrajini.

Profimedia

"Madžarske šole želijo preoblikovati v ukrajinske, in če to ne bo delovalo, jih želijo zapreti," je dejal premier Madžarske. Opozoril je, da se bo njegova vlada borila za pravice etničnih Madžarov v Ukrajini, in napovedal zadržanje podpore Ukrajini pri vseh mednarodnih vprašanjih, dokler pravice etničnih Madžarov ne bodo zagotovljene z zakonom.

"Ukrajine ne bomo podprli pri nobenem vprašanju na mednarodnem prizorišču, dokler ne bo obnovila zakonov, ki zagotavljajo pravice Madžarov," je dodal Orban.

V Ukrajini trenutno živi približno 150.000 etničnih Madžarov, Madžarska pa je večkrat kritizirala Ukrajino, ker tej skupini ljudi odreka pravice. Ena glavnih tem v teh kritikah se je nanašala na izobraževanje, najbolj na udaru pa je bil zakon, ki ga je Kijev sprejel leta 2017 in se je nanašal na omejevanje uporabe manjšinskih jezikov v šolah.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol