Uredništvo | 12. 2. 2024, 13:45

Intervju, poln laži: kako se je Vladimir Putin v odmevnem medijskem nastopu kar 12-krat grdo zlagal

Profimedia/fotomontaža

Lažnjivi kljukec? Ne, ruski predsednik Vladimir Putin. Tukaj je 12 odmevnih laži, ki jih je razvpiti voditelj izrekel v odmevnem intervjuju.

Medtem ko njegova vojska še naprej seje smrt v Ukrajini, si je ruski predsednik Vladimir Putin vzel dve uri časa za odmeven intervju z novinarjem televizijske hiše FOX Tuckerjem Carlsonom. Intervju je bil opravljen tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, ogromno prahu pa je dvignil tudi zaradi številnih laži in nesmislov, s katerimi je postregel Vladimir Putin.

Po objavljenem intervjuju se je oglasil tudi Putinov dežurni kritik Mihail Hodorkovski, ki je na omrežju X objavil tekst, v katerem je razkril 12 laži, s katerimi je v televizijskem nastopu postregel ruski samodržec.

Profimedia

1. laž: Vladimir Putin je izjavil, da je Rusija postala največje evropsko gospodarstvo. Rusija je glede na BDP na prebivalca na 32. mestu v Evropi.

2. laž: Vladimir Putin je ponovno izpostavil staro laž o obljubah ZDA, da se NATO ne bo širil proti vzhodu. Takšnega dogovora ni bilo nikoli, to je potrdil celo Mihail Gorbačov. Prav tako se vsaka država organizaciji NATO pridruži po lastni volji.

3. laž: Vladimir Putin je zanikal, da bi kdaj izjavil, da se ZDA pripravljajo na napad na Rusijo. Dejansko je to dejal tri dni pred napadom na Ukrajino.

Profimedia

4. laž: Vladimir Putin je dejal, da so protesti na Majdanu postali nasilni, čeprav nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki trenutno živi v izgnanstvu v Rusiji, proti njim ni hotel uporabiti sile. Janukovičeva policija je brutalno razgnala protestnike, njeni ostrostrelci pa so februarja 2014 v treh dneh ustrelili 76 ljudi.

5. laž: Vladimir Putin je izjavil, da je Ukrajina začela konflikt v Donbasu z uporabo svojih zračnih sil proti civilistom. Konflikt se je začel 12. aprila 2014, ko je častnik FSB Igor Girkin pod vodstvom "separatistov" zavzel mesto Slovjansk. Ukrajina je v odgovor prvič uporabila svoje letalstvo, in sicer 26. maja v bitki za letališče Doneck.

6. laž: Vladimir Putin je Ukrajino označil za umetno entiteto, ki je nastala na pobudo Josipa Stalina. Ukrajina je bila Sovjetski zvezi priključena leta 1922 pod vodstvom Vladimirja Lenina. Ukrajinska ljudska republika je bila razglašena leta 1917 - pred boljševiškim prevzemom oblasti.

Profimedia

7. laž: Vladimir Putin je bizarno trdil, da je Poljska "prisilila" Hitlerja, da ji je leta 1939 napovedal vojno, saj ni sodelovala pri njegovih načrtih. Hitlerjevi načrti so vključevali uničenje poljskih Slovanov in Judov ter ponovno naselitev Poljske z Nemci.

8. laž: Vladimir Putin je izjavil, da je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega nekoč vprašal, zakaj bi kot sin veterana 2. svetovne vojne "sodeloval z neonacisti". Oče Zelenskega se je rodil leta 1947, po koncu druge svetovne vojne.

9. laž: Vladimir Putin je dejal, da ima NATO "možnosti", da prizna rusko priključitev delov Ukrajine. Nima. Združeni narodi so aneksije razglasili za nezakonite v skladu z mednarodnim pravom, in tudi če bi to želel, NATO nima več pravice izpodbijati te odločitve.

Profimedia

10. laž: Vladimir Putin je zatrdil, da se imajo Ukrajinci "še vedno za Ruse". Putin je v osnovi napačno razumel ukrajinsko narodno identiteto in napačno verjel, da se Ukrajinci še vedno štejejo za Ruse, kar je bila ključna napaka, ki je pripeljala do katastrofalne invazije. Javnomnenjska raziskava iz leta 2022 je pokazala, da se 93 odstotkov vprašanih zavzema za neodvisnost, le 3 odstotki pa so podpirali združitev z Rusijo.

11. laž: Vladimir Putin je dejal, da je Zelenski prepovedal mirovne pogovore z Rusijo. Zelenski je posebej prepovedal pogajanja s Putinom in dejal, da je Ukrajina "pripravljena na dialog z Rusijo, vendar z drugim predsednikom".

12. laž: Novinar časnika The Wall Street Journal Evan Gerškovič je bil aretiran, ker je v imenu ameriških obveščevalnih služb zbiral tajne informacije o ruski vojski. Gerškovič je pred aretacijo od leta 2017 delal kot novinar v Rusiji. Zadržujejo ga nezakonito, da bi ZDA prisilili v privolitev v neke vrste koncesije.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol