R. K. | 28. 8. 2023, 15:05

VIDEO: Srhljivi posnetki ogromne vodne trombe na območju Rovinja (v Istri zabeležili kar 25.000 udarov strel)

Youtube/IstrametTV/posnetek zaslona

Vremenoslovci opozarjajo, da se bo nestabilno vreme tudi pri naših sosedih nadaljevalo vse do srede.

Silovita neurja so zajela tudi hrvaško Istro. Povzročila so drastičen padec temperature, prinesla močan veter in silovite nalive. Pri Rovinju se je pojavila velika vodna tromba, ki je marsikateremu domačinu in turistu pognala strah v kosti, močno deževje pa je zajelo območje od Poreča do Umaga, kjer je močan veter podiral drevesa. 

Hrvaški mediji poročajo, da se nevihtni sistem, ki je zajel zahodno obalo Istre in severni Jadran, trenutno pomika v notranjost države

Situacija eskalirala severno od Istre

Zjutraj ob 8.25 so v Umagu namerili temperaturo skoraj 28 stopinj Celzija, le pol ure kasneje, ob 9.05, pa so tam izmerili le še 21,5 stopinje, poroča Pljusak.com.

Območje je zajela močna oblačnost, nevihte in dež, v bližini Rovinja pa se je pojavila močna vodna tromba. Po pisanju vremenskega portala IstraMet je situacija je še posebej eskalirala severno od Istre. Nad Istro naj bi v dveh urah zabeležili kar 25.000 udarov strel, pa poroča Neverin.hr.

Količina padavin lahko preseže 100 milimetrov

Vremenoslovci tudi na Hrvaškem pričakujejo, da se bo nestabilno vreme nadaljevalo. Še več bo padavin in močnih sunkov vetra, v sredo zjutraj pa se bo Istri približalo središče ciklona, kar lahko prinese še dodatne posamične nevihte. Obstaja tudi možnost toče.

Krajevno lahko pade tudi več kot 30 mm dežja na kvadratni meter, medtem ko lahko v naslednjih dveh dneh skupna količina padavin lokalno preseže 100 milimetrov, piše IstraMet.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol