8. 10. 2023, 11:17 | Vir: STA

Izraelska vojska: "Cilj je popoln nadzor nad Gazo"

Profimedia/fotomontaža

"Cilj je pobiti vse teroriste," so dejali.

Cilj izraelske vojske po napadu Hamasa je prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse teroriste, je dejal tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. Kot je dodal, je smrtnih žrtev veliko, pripadniki Hamasa pa so ugrabili številne ljudi, tako vojake kot civiliste, vključno z otroki. Gre za nepričakovano eskalacijo nasilja, najhujšo na območju v več desetletjih.

Množična evakuacija

Hecht je napovedal, da bodo evakuirali izraelska naselja na mejnem območju z Gazo. Na tisoče ljudi naj bi odpeljali v druge kraje v Izraelu.

Profimedia

Prebivalci Gaze bodo dobili navodila pred napadi na cilje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, "da bi se izognili kolateralni škodi", je dejal Hecht. A evakuacije s palestinskega ozemlja ne bo. "Rekli jim bomo, naj gredo na sever, na jug, na vzhod," je dodal.

Silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas

Zid, ki ločuje območje Gaze od Izraela, je bil ob napadu Hamasa prebit na 29 točkah, vse pa so zdaj pod nadzorom, je zatrdil. Na jugu Izraela je sicer še vedno osem točk, kjer vojska išče morebitne napadalce, je dejal Hecht.

Številni Izraelci so v Gazi po njegovih navedbah talci, vključno z ženskami, otroki in starejšimi. Izraelska vojska točnih številk zaenkrat še ni mogla posredovati.

Vojna na Bližnjem vzhodu

Po sobotnem nenadnem silovitem napadu Hamasa, v katerem je bilo v Izraelu ubitih okoli 300 ljudi, so izraelske zračne sile napadle cilje Hamasa v Gazi. V teh povračilnih napadih je bilo doslej ubitih najmanj 256 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Med žrtvami je 20 mladoletnikov, ranjenih pa je 1788 Palestincev, so dodali.

Profimedia

Po navedbah izraelske vojske so ponoči z izstrelki zadeli deset ciljev Hamasa v večnadstropnih stavbah v Gazi, vključno s sedežem obveščevalne službe in vojaškim objektom. Zadeli so tudi banki, ki ju je Hamas uporabljal za financiranje terorističnih dejavnosti proti izraelskim civilistom, obrat za proizvodnjo orožja organizacije Islamski džihad v Gazi in skladišča orožja.

Profimedia

Izraelska vojska skuša poleg tega osvoboditi judovske skupnosti v bližini Gaze, kamor so se infiltrirali pripadniki Hamasa in zajeli številne talce. Tako naj bi že rešili prebivalce kibucev Be'eri in Ofakim in osvobodili policijsko postajo v Sderotu. Ubili naj bi več pripadnikov Hamasa, ki so zasedli postajo.

Splošna stavka Palestincev

Palestinci na Zahodnem bregu pa so danes zaradi dogajanja v Gazi začeli splošno stavko. Na ozemlju, ki ga nadzorujejo palestinske oblasti, so zaprta vsa podjetja, univerze in banke. "Ta demonstracija enotnosti in solidarnosti na celotnem Zahodnem bregu pošilja močno sporočilo, da palestinsko ljudstvo ne bo stalo križem rok pred nadaljevanjem izraelske agresije," so ob tem sporočile palestinske oblasti.

Iran podpira podpira Hamasov napad na Izrael

Napad islamskega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom. "Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," je dejal iranski diplomat. Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana. Visoki predstavnik Bele hiše je sicer v soboto dejal, da je za zdaj še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran.

Iz sveta se vrstijo obsodbe

Medtem se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja med Izraelci in Palestinci. Številne države so že pozvale k miru. Oglasila se je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar

Na družbenem omrežju X je obsodila "vsak napad na civilno prebivalstvo". Ob tem se je zavzela za zadržanost vseh strani.

"Verjamem, da je zdaj čas za zadržanost vseh strani, da bi preprečili stopnjevanje nasilja ter nadaljnje izgube življenj in trpljenje civilistov," je zapisala predsednica. "Moje misli so z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi," je dodala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol