N. V. | 15. 7. 2022, 09:00

Vremenski fenomen: v avstralski puščavi rekordno nizke temperature

Twitter Alan Charlton

Nikoli se še ni zgodilo, da bi temperatura pod ničlo vztrajala tako dolgo. Mesto Alice Springs je zmrznilo.

Osrednja Avstralija je znana po žgočih vročih poletjih in modrem nebu skozi vse leto, a v zadnjem času so domačini presenečeni, saj pokrajina doživlja najhladnejšo zimo v zadnjih letih.

Temperatura v mestu Alice Springs je že 12 zaporednih dni padla pod nič stopinj Celzija. Po podatkih urada za meteorologijo – ki že 81 let vodi evidenco o temperaturah v Alice Springsu – je to preseglo prejšnji najdaljši niz dni pod ničlo iz julija 1976.

Rekordno nizke temperature

Najnižjo temperaturo v Alice Springsu so letos zabeležili 11. julija, ko je padla na -3,7 stopinje Celzija. Istega dne so izmerili najvišjo temperaturo v tem mesecu, ki je ob 16.30 dosegla 18,9 stopinje Celzija.

Višji napovedovalec urada za meteorologijo Billy Lynch je za medij ABC.net.au dejal, da se bodo mrzle noči Alice Springsa nadaljevale. "Vse možnosti so, da boste podrli rekord in vsak dan postavili novega," je dejal.

Vodovodarji imajo polne roke dela

Vodovodna podjetja okoli mesta Alice Springs prejemajo na desetine klicev na dan, da popravijo počene cevi, ki so čez noč zamrznile.

Vodja projekta pri SDA Plumbing Owen Auricht je za ABC.net.au povedal, da je moral zaradi ogromnega obsega dela nekega jutra zavrniti približno 50 potencialnih strank. "Podnebne razmere v Alice Spingsu povzročajo veliko nesrečo za mesto in prebivalce," je dejal.

Auricht je še dejal, da je edini način za zaščito cevi pred zmrzovanjem vgradnja toplotne izolacije. A poudarja, da "ljudje ne razmišljajo veliko o tem, ker je tukaj mrzlih le nekaj noči na leto".

"To ni pogost pojav, a ko se zgodi, povzroči veliko opustošenje," je še povedal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord