10. 7. 2024, 09:21 | Vir: STA

Previdno, če dopustujete na Hrvaškem: državne agencije opozarjajo na nevarnost

Žiga Živulovič jr./Bobo

Za skoraj celotno Hrvaško so vremenoslovci izdali najvišje, rdeče vremensko opozorilo.

Hrvaško je danes dosegel vrhunec vročinskega vala, ki bo po napovedih vremenoslovcev vztrajal do konca tedna. Rdeče vremensko opozorilo zaradi izjemno visokih temperatur velja za skoraj vse dele države. Z nevarno vročino se spopadajo tudi na jugu Bosne in Hercegovine ter v Srbiji.

Profimedia

Ponekod izmerili 30 stopinj celo ponoči

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je opozoril, da bo izjemno vroče vse do konca tedna. Rdeče opozorilo velja za vse regije z izjemo osiješke, karlovške in gospiške, za katere je DHMZ izdal oranžno opozorilo. V četrtek bo oranžno veljalo le še za Gospić, medtem ko bodo drugi deli države v rdečem.

Čez dan bo temperatura zraka ponekod dosegla 37 stopinj Celzija, vročina na jadranski obali in v prestolnici pa ne bo popustila niti zvečer. V Dubrovniku in Senju so tako že danes ponoči izmerili 30 stopinj Celzija, v Splitu in na Reki 28, v Šibeniku 27, v Zagrebu pa 26.

Milos Vujinovic/Bobo

Zelo vroče tudi v BiH in Srbiji

V Bosni in Hercegovini bo po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države. Tam se bodo temperature danes ponekod povzpele do 40 stopinj Celzija. Najbolj vroče je v Mostarju, kjer so že ob 8. uri izmerili 28 stopinj.

Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) medtem opozarja, da bo vročinski val trajal vsaj do konca tedna. Temperature bodo od danes do nedelje dosegale do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa se spopada tudi s tropskimi nočmi.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak