17. 7. 2022, 13:58 | Vir: STA

Vučićev načrt za obisk Jasenovca je sprožil pravi politični škandal

Profimedia/fotomontaža

Nekateri pravijo, da je šlo za namerno provokacijo srbskega predsednika, drugi, da gre za diplomatsko naivnost. Kaj se je zgodilo?

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je načrtoval zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac in bližnjem mestu Pakrac na Hrvaškem. Vendar so mu hrvaške oblasti to preprečile, kar je v Srbiji povzročilo burne reakcije.

Hrvaška ga obtožuje ustvarjanja kaosa

Vučić naj bi kontaktiral Milorada Pupovca, predsednika stranke SDSS, ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem, in ga obvestil, da načrtuje zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac.

Vučić naj bi Pupovca povabil, da se mu lahko pridruži, če želi, in mu ob tem dejal, da glede obiska obvesti hrvaško vlado, če se mu to zdi potrebno.

Pupovac je informacijo predal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ob tem pa so bili v hrvaški vladi "zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem", piše hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Bobo

Mimo vseh uradnih protokolov 

"Brez uradnega obvestila hrvaškim oblastem, brez usklajevanja z veleposlaništvom, je Vučić želel vstopiti na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine, oziroma njene entitete Republike srbske", navaja hrvaški časnik.

Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo, dodaja dnevnik.

"Ni spoštoval nobenega protokola, vse je hotel narediti mimo pravil diplomatskih odnosov. Želel je prečkati hrvaško mejo s svojimi televizijskimi ekipami, toda premier Plenković in vlada sta jasno rekla ne," še poroča Jutarnji list, pri čemer se sklicuje na vir iz hrvaške vlade.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučićeva reakcija prek družbenih medijev

Vučić je na dogajanje reagiral v objavi na Instagramu. "Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!" je zapisal, ob tem pa objavil fotografijo Jasenovca.

Na dogajanje je reagirala tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je dejala, da je odločitev hrvaške vlade, da Vučiću ne dovoli zasebnega obiska Jasenovca, "največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške".

Na dogajanje je reagirala tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je dejala, da je odločitev hrvaške vlade, da Vučiću ne dovoli zasebnega obiska Jasenovca, "največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške".

Profimedia

Odzval se je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin. Dejal je, da bodo v prihodnje morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec