10. 5. 2022, 10:52 | Vir: STA

Warholova Marilyn prodana za rekordnih 185 milijonov evrov

Profimedia

Ena najbolj znanih del ameriškega pop arta je močno presegla rekord iz leta 2017, ko je bila prodana slika Jean-Michela Basquiata.

Slavni portret Marilyn Monroe, ki ga je leta 1964 naslikal Andy Warhol, so na dražbi prodali za rekordnih 195 milijonov dolarjev oziroma nekaj manj kot 185 milijonov evrov. S tem je postal najdražja umetnina 20. stoletja, kar so jo kdaj prodali na dražbi. 

Za navdih mu je bila promocijska fotografija Marylin Monroe za film Niagara iz leta 1953.

Warhol jo je naslikal s svetlo rumenimi lasmi, rožnatim obrazom in svetlo modrim senčilom. Delo z naslovom "Shot Sage Blue Marilyn" je eden od njegovih petih portretov te slavne igralke.

Warhol pred dvema iz serije Marilyninih portretov:

Umetnik ga je izdelal leta 1964, dve leti po po igralkini smrti, in od takrat velja za eno najbolj znanih del pop arta.

Warhol je "na teh slikah uporabil tehniko svile, ki je ni nikoli več uporabil, ker je bila zanj preveč zapletena," je povedal Alex Rotter, vodja oddelka za umetnost 20. in 21. stoletja pri avkcijski hiši Christie's. "Slika je absolutni vrhunec ameriškega pop arta in presega žanr portretiranja ter uteleša umetnost in kulturo 20. stoletja," je dejal..

Portret, ki je bil prodan za slabih 185 milijonov evrov.

Portret je bil del zbirke švicarskih trgovcev z umetninami Thomasa in Doris Ammann iz Züricha in je bil prodan na dražbi pri Christie's v New Yorku. Pred tem so ocenili, da bi lahko dosegel celo 200 milijonov dolarjev. Izkupiček so namenili fundaciji, ki se trudi za izboljšanje življenjskih razmer otrok po svetu.

Dražba je podrla prejšnji rekord za ameriško umetniško delo, ki ga je dosegla slika Jean-Michela Basquiata Untitled (Brez naslova) iz leta 1982. Maja 2017 so jo pri avkcijski hiši Sotheby's v New Yorku prodali za 110,5 milijona dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.