N. V. | 3. 5. 2022, 08:12

(FOTO) Kdo je obleko nosil bolje: Marilyn Monroe ali Kim Kardashian?

Profimedia/fotomontaža

Na modnem dogodku Met Gala je s svojo izbiro oblačil znova presenetila zvezdnica resničnostnih oddaj. Se vam zdi, da se lahko kosa z ameriško igralsko ikono?

Že skoraj tradicionalno je, da se po dogodku Met Gala govori o Kim Kardashian – predvsem zaradi njene izbire oblačil. Tudi tokrat je zvezdnica resničnostih oddaj osupnila.

"Ideja se mi je porodila po dogodku Met Gala septembra lani. Pomislila sem ... Kaj je najbolj ameriška stvar, ki si jo lahko zamislite? In to je Marilyn Monroe," je za Vogue povedala Kardashianova, ki je v trenutku, ko je stopila na rdečo preprogo, oblečena v bleščečo obleko, s svojimi platinasto blondnimi lasmi in popolno pričesko, nedvomno spominjala na Monrojevo.

Profimedia

Spomnimo ...

Tudi lani je Kardashianova osupnila s skrivnostno obleko v slogu Balenciaga Zentai.

Profimedia

"Vse najboljše, gospod predsednik"

Obleka, ki jo je na dogodku nosila Kardashianova, je pred leti povzročila razburjenje – igralka Marilyn Monroe jo je nosila za serenado predsedniku Johnu F. Kennedyju na njegov 45. rojstni dan leta 1962.

V kratkem posnetku lahko slišite, kako publika dihne, ko si Monrojeva sleče svoj beli krzneni plašč in razkrije svetleč prosojen videz, okrašen z več kot šest tisoč kristali. 

"Danes vsi nosijo prosojne obleke, a takrat ni bilo tako," pravi Kardashianova. "V nekem smislu je to originalna gola obleka. Zato je bilo tako šokantno, ko jo je oblekla."

Cena obleke

Monroe naj bi za obleko oblikovalcu Jean-Louisu plačala več kot 1370 evrov. Obleka je prvič bila prodana na dražbi leta 1999 za skoraj milijon evrov.

Nato so jo leta 2016 na Julienovih dražbah prodali za več kot 4,5 milijona evrov, kasneje pa jo je kupil muzej Believe It Or Not. Do danes drži rekord kot najdražja obleka, prodana na dražbi.

Profimedia

V rokah Kardashianove

Večmilijonska obleka je v muzeju shranjena v zatemnjenem trezorju in nadzorovana pri optimalnih 20 stopinjah Celzija in od 40 do 50-odstotni vlažnosti. Redko je ločena od svojega prostora, kaj šele, da bi jo nosil kdo drug kot Monroejeva.

Preden so privolili, da jo posodijo Kardashianovi, so jo povabili, da jo preiskusi. "Obleko so pripeljali stražarji in morala sem nositi rokavice, da sem jo preizkusila," razlaga. "Ni se mi prilegala in hotela sem jokati, ker tega sploh ni mogoče spremeniti."

Hujšanje

Nekaj mesecev do dogodka sta tako Kardashianovi ostali na izbiro le dve možnosti: shujšati, da se bo telo prilegalo obleki, ali najti kaj drugega za obleči.

Odločila se je za prvo možnost. "Bilo je to ali nič," za Vogue pravi odločno. V naslednjih tednih se je Kardashianova držala stroge diete, da bi se približala svojemu cilju. "Dvakrat na dan sem hodila v savno, tekla na tekalni stezi, popolnoma sem izključila ves sladkor in vse ogljikove hidrate ter jedla samo zelenjavo in beljakovine," pojasnjuje. "Nisem stradala, bila pa sem tako stroga."

Mesec dni pozneje je bila v trezorjih v Orlandu na ponovni probi. Tokrat se ji je obleka prilegala. "Želela sem jokati od veselja," pravi.

Profimedia

Nosila jo je le nekaj minut

V resnici je Kardashianova originalno obleko dejansko nosila le nekaj minut. Glede na krhko naravo in zgodovinsko vrednost obleke ni hotela tvegati, poroča Vogue.

Najprej je svoj hotel zapustila v domači halji, nato je prispela v manjšo garderobo pred dogodkom Met Gala, ki je bila posebej pripravljena za to priložnost.

"Izjemno spoštljiva sem do obleke in do tega, kaj pomeni za ameriško zgodovino. Nikoli ne bi želela v njej sedeti, jesti ali kakorkoli tvegati, da bi jo poškodovala," pravi Kardashian, ki se je nato z obleko vendarle uspešno povzpela po stopnicah. "Vse je moralo biti posebej časovno urejeno in morala sem vaditi hojo po stopnicah."

Profimedia

Nato naj bi originalno obleko zamenjala za repliko, poroča Vogue.

Kdo jo je nosil bolje?

Še vedno pa velja vprašanje: Kateri zvezdnici se je obleka bolje prilegala?

Profimedia/fotomontaža

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.