16. 4. 2024, 18:33 | Vir: STA

Za ublažitev grozljivih razmer v Gazi je treba storiti več

Humanitarna pomoč z zraka.

Profimedia

Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v izraelski ofenzivi doslej ubitih najmanj 33.843 ljudi, večinoma žensk in otrok. 

Za ublažitev grozljivih razmer v Gazi morajo vplivne države storiti več, so danes sporočili v uradu Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR). Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) se količina pomoči, ki dnevno pride v enklavo, ni bistveno spremenila in ostaja pod ciljem 500 tovornjakov na dan, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Razrešitev katastrofalnih razmer za civiliste v Gazi mora ostati prednostna naloga," je dejala tiskovna predstavnica visokega komisarja ZN za človekove pravice Volkerja Türka in vplivne države pozvala h krepitvi prizadevanj za ublažitev grozljivih razmer v enklavi.

Humanitarna pomoč z ladjo.

Humanitarna pomoč z ladjo.

Profimedia

Izrael namreč po informacijah OHCHR še naprej ovira uvoz in distribucijo pomoči v Gazi, čeprav je izraelski obrambni minister Joav Galant prejšnji teden napovedal odprtje novega mejnega prehoda na severu, kar naj bi bil eden od korakov za krepitev dostav pomoči. Po njegovih besedah si namreč Izrael želi Gazo preplaviti s pomočjo oz. vanjo na dan pripeljati 500 tovornjakov.

Po navedbah UNRWA pa se količina pomoči, ki dnevno pride v Gazo, ni bistveno spremenila in ostaja precej pod operativno zmogljivostjo obeh mejnih prehodov. Aprila je po podatkih agencije ZN v enklavo dnevno prišlo 181 tovornjakov s pomočjo, medtem ko COGAT - organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve - navaja, da je v noči na danes v Gazo prispelo 126 tovornjakov, v ponedeljek pa 237.

Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v izraelski ofenzivi doslej ubitih najmanj 33.843 ljudi, večinoma žensk in otrok. Izraelska stran pa navaja, da je od začetka operacije v Gazi umrlo 260 izraelskih vojakov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol