N. V. | 29. 8. 2022, 11:40

Zahrbtni načini, s katerimi vas letališča pripravijo do tega, da porabite več denarja

Profimedia

Letališča so namenoma urejena tako, da potnike vodijo skozi območja, kjer služijo na račun turistov: od trenutka, ko ljudje parkirajo svoje avtomobile, do trenutka, ko pridejo do izhoda. Poglejte, kolikšna je povprečna cena, ki jo potniki zapravijo.

Ste bili kdaj na letališču žejni in lačni? Čeprav ste že celo premoženje zapravili za vozovnice in pristojbine za prtljago, na koncu vseeno kupite še velikansko čokolado priljubljene znamke in vodo za 5 evrov.

Maloprodajne cene na letališčih so pogosto napihnjene. Tako lahko na nekaterih letališčih plačate 200-odstotni pribitek za steklenico vode.

V povprečju bodo popotniki porabili od 11 do 140 evrov na obisk letališča, poroča ameriški medij Insider.

Toda vsa ta poraba ni v celoti vaša krivda. Letališča so namenoma urejena tako, da potnike vodijo skozi območja, kjer služijo denar.

Kje na letališču zapravimo denar?

Najprej je tu parkirišče. Leta 2018 je povprečna cena tedna parkiranja na letališču znašala 96 evrov. Najdražja parkirišča sta imela londonski Heathrow in letališče Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih: za sedem dni parkiranja tam ste odšteli 249 oziroma 235 evrov. To je čisti dobiček za letališče: v bistvu vam računajo uporabo praznega prostora.

Profimedia

Ko se sparkirate, ste pripravljeni na prijavo in pregled varnostnikov. Čeprav je potovanje vsako leto lažje, potniki še vedno prihajajo na letališče nekaj ur pred vzletom, saj tovrstna opravila vzamejo veliko časa. V povprečju so potniki na letališču dve uri in 17 minut pred vzletom. Tako letališča pripravijo potnike do tega, da preživijo več časa v donosnih conah. 

Profimedia

Eden bolj zanimivih trikov, ki so jih uvedla letališča, so trgovine na koncu varnostnega pregleda. Torej po tem, ko greste skozi varnostno službo, imate nekaj časa, da se zberete, pospravite denarnico in mobilni telefon nazaj v žep, ponovno obujete čevlje, se prepričate, da ste se uredili, in potem greste naprej. To je samo način, kako ljudi spodbuditi k zapravljanju denarja.

Profimedia

Pogosto je prva stvar, ki jo vidite po varnostnem pregledu, brezcarinska trgovina. Morate iti skoznjo, da pridete do svojega izhoda. Čeprav trgovina brez dajatev pomeni odpravo tujih davkov na blago, to ne pomeni nujno, da so prodajani izdelki cenejši. Igrače, elektronika ali celo nekatera živila v resnici niso tako visoko obdavčena, tako da je, čeprav ni davkov, skupna maloprodajna cena višja.

Ko končate z brezcarinskimi trgovinami, se znajdete v glavnem nakupovalnem območju, obdanem s še več restavracijami in možnostmi zapravljanja. Če ste na evropskem letališču, boste verjetno prisiljeni ostati tam. Letališča pogosto ne objavijo izhodov od 25 do 90 minut pred letom, kar potnike prisili, da ostanejo v osrednjem nakupovalnem delu terminala.

Profimedia

Končno na tabli vidite objavo, da se lahko vkrcate na let. Če ste lačni ali žejni, boste morda dokupili še kakšen prigrizek za na letalo. Namreč na poti do vaših vrat je še vedno veliko trgovin, kjer lahko zgrabite potrebščine v zadnjem trenutku.

Če potujete v drugo državo, boste morali tudi zamenjati denar. Na letališču je vedno menjalnica, vendar je na splošno najboljše počakati, dokler ne pridete iz območja letališča, saj na letališčih zaračunavajo med 10 in 26 odstotkov višje menjalne tečaje: in to ne vključuje pristojbin za storitve.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ