L. PA. | 3. 11. 2023, 13:08

Zakaj so poslovalnice Starbucksa po svetu naenkrat prazne? (v ozadju je krvavi konflikt med Izraelom in Palestino)

Profimedia

Starbucks ni edini, ki doživlja bojkot zaradi odkrite podpore Izraelu – vrstijo se tudi pozivi k bojkotiranju McDonaldsa in Burger Kinga.

Starbucks je verjetno najbolj priljubljena veriga kavarn na svetu. Toda številne poslovalnice te že praktično kultne franšize, v katerih se je prej drenjalo obiskovalcev, že več kot mesec dni ostajajo prazne. Kaj se dogaja?

V ozadju je izraelsko-palestinski konflikt. V začetku oktobra je namreč sindikat Starbucksovih delavcev "Starbucks Workers United" na družbenem omrežju X izrazil solidarnost s palestinskimi žrtvami v Gazi, ki so življenja izgubile zaradi bombardiranj s strani Izraela. Starbucks se je odzval tako, da je delavcem zagrozil s tožbo, ker uporabljajo ime podjetja in zelen, okrogel logotip, zelo podoben dejanskemu logotipu Starbucksa.

Sara Kelly, izvršna podpredsednica pri Starbucksu, je v izjavi za javnost poleg tega dejala, da Starbucks izraža "močno nestrinjanje" s stališči, ki so jih objavili pri sindikatu Starbucksovih delavcev.

Na to so se odzvali posamezniki po vsem svetu in začeli pozivati k bojkotu Starbucksa zaradi izražanja proizraelskih stališč.

Bojkot je še posebno izrazit v muslimanskih državah, kot so denimo Turčija, Katar in Kuvajt, kjer so številne poslovalnice Starbucksa dejansko zabeležile velik padec prometa; če gre verjeti objavam na družbenem omrežju TikTok, so nekaj Starbucksovih poslovalnic v Turčiji celo zaprli.

@catchupnews Social media users have been sharing how they are ditching Starbucks for local coffee shops in their area, allegedly having zero regrets #catchupnews #starbucks #boycott ♬ original sound - CatchUp

A pozivi k bojkotu so se hitro razširili tudi na preostale dele sveta in mnogi menijo, da je to poleg podpore Palestini tudi dober način, da se od podpore korporacijam preusmerijo k podpori lokalnim ponudnikom kave.

Starbucks je namreč že pred izraženo podporo Izraelu dvigoval prah zaradi neetičnega ravnanja s svojimi delavci in preprečevanja, da se ti združujejo v sindikate.

@aliaasoofy This used to be one of the busiest branches 🇰🇼 #freepalestine🇵🇸 ♬ family affair - JÆ

Vendar pa Starbucksa zdaj ne bojkotirajo le nekdanje stranke, ki so na strani Palestine, temveč tudi proizraelski posamezniki – te je namreč že na samem začetku užalila objava sindikata Starbucksovih delavcev, ki so se postavili na palestinsko stran. Podporniki Izraela namreč dojemajo njihova stališča kot antisemitska.

Profimedia

Ne le Starbucks, temveč tudi ...

Starbucks pa ni edina franšiza, ki se je zaradi izraženih proizraelskih stališč znašla v nemilosti. Na družbenih omrežjih se med drugim vrstijo tudi pozivi k bojkotu McDonaldsa, Domino's Pizza, Burger Kinga in drugih.

Pozivi k bojkotu McDonaldsa so se denimo pojavili po tem, ko so se McDonaldsove poslovalnice v Izraelu odločile, da bodo izraelskim obrambnim silam po prvem napadu Hamasa na Izrael omogočile brezplačne obroke.

Po poročanju portala inews.co.uk je pred nekaj dnevi v McDonaldsovi restavraciji v Birminghamu v Angliji podpornik Palestine med goste izpustil množico miši, obarvanih v barve palestinske zastave. Preden je odšel iz restavracije, so ga slišali vzklikati "Osvobodite Palestino!" in "J*bi se, Izrael!"

@genzforchange #boycottstarbucks #boycottmcdonalds #boycottdisney ♬ original sound - Gen-Z for Change

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol