Nikola Vuković | 15. 9. 2023, 08:55

Zaostrovanje odnosov: Tunizija delegaciji evropskega parlamenta prepovedala vstop v državo

Profimedia

Spregovoril je tudi slovenski evropski poslanec, pristojen za odnose z državami MAGREB.

Tunizija je v četrtek delegaciji evropskega parlamenta prepovedala vstop v državo! Rdečo luč je prižgala petim članom odbora za zunanje zadeve evropskega parlamenta, ki so jo želeli obiskati v tem tednu. Tunizija, ki je znana po svojem avtoritarnem režimu, je znova dokazala, da se s svojim delovanjem vse bolj odreka demokratičnim vrednotam, na kar opozarjajo tudi nekatere stranke v evropskem parlamentu, katerih članom je prepovedan vstop v Tunizijo.

"Tej delegaciji ne bo dovoljen vstop na ozemlje naše države," je zapisano v pismu vlade, zakaj je bila sprejeta tako drastična odločitev, pa ni bilo dodatno pojasnjeno. Matjaž Nemec, slovenski evropski poslanec in vodja delegacije za odnose z državami MAGREB, v kateri je tudi Tunizija, pravi, da so se "težave s tunizijskimi oblastmi začele prejšnji teden".

Nemec je dogovoru nasprotoval

Vendar jih je bilo slutiti že julija, ko so evropski poslanci na takratni novinarski konferenci opozorili na razkol demokracije in kontroverzne poteze predsednika države Kaisa Saieda. Zahtevali so tudi izpustitev političnih zapornikov v Tuniziji.

Mimogrede, eden glavnih razlogov za spor med evropskim parlamentom in afriško državo se je nanašal na dogovor med EU in Tunizijo glede migracij. Evropska komisija je v okviru sporazuma Tuniziji namenila določena sredstva. Toda evropski poslanci, med katerimi je bil najglasnejši Matjaž Nemec, so dogovoru nasprotovali. Nemec je tedaj izjavil, da "EU očitno želi v zameno za preprečevanje odhodov prebežnikov brezpogojno financirati avtokratski režim". Dodal je, da njegova poslanska skupina, pa tudi nekatere druge, ostro nasprotuje pripombi Ursule von der Leyen med nedavnim govorom v parlamentu, da je lahko sporazum, podpisan s Tunizijo, model tudi za druge države.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord