K. Ž. | 29. 9. 2023, 20:47

Zaposleni prelisičil muzej: umetnine zamenjal s ponaredki in z njimi mastno služil

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Muzeju mora zdaj povrniti stroške v višini 60 tisoč evrov.

V Münchnu je pred sodnika stopil bivši zaposleni v muzeju Deutsches Museum, ki mu očitajo, da je v času svojega dela zamenjal več umetnin s ponaredki ter jih nato prodajal, da si je lahko privoščil razkošne dobrine. Med drugimi si je z naplenjenim denarjem privoščil avtomobil znamke Rolls Royce ter drage zapestne ure.

30-letnik se je sicer izognil zaporu, vendar mu je sodnik izrekel 21 mesečno pogojno kazen. Prav tako mora muzeju vrniti 60600 evrov. Pri izreku sodbe je okrožno sodišče v Münchnu upoštevalo, da je moški priznal krivdo ter vidno obžaloval dogodek.

Moški je bil zaposlen na oddelku zbirk od maja 2016 do aprila 2018, poroča BBC. Med tem časom je ukradel sliko "Das Märchen vom Fröschkönig" (Pravljica žabjega kralja), slikarja Franza von Stucka, ter jo zamenjal s ponaredkom. Izvirno sliko je dal na dražbo, kjer je zatrdil, da je bila slika v lasti njegovih starih staršev ali prastarih staršev. Kasneje so sliko prodali galeriji v Švici za 70000 evrov. Moški je tako v žep pospravil skoraj 50000 evrov.

Prav tako je nepridiprav iz skladišča ukradel še tri nadaljnje umetnine, dve je tudi uspešno prodal: "Die Weinprüfung" (Preizkus vina), slikarja Eduarda von Grütznerja, ter "Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge" (Dekleti nabirata les v hribih), slikarja Franza von Defreggerja. Eno delo so prodali na dražbi, drugo pa je neposredno kupila dražbena hiša. S prodajo je tako zaslužil 11490 evrov.

Z denarjem je bivši zaposleni poplačal svoje dolgove ter si privoščil razkošni življenjski slog. "Obtoženi je brez sramu izkoristil svoj dostop do skladišča … ter prodal dragocene kulturne dobrine, da bi si lahko privoščil visok standard življenja in ga razkazoval."

Moški je prav tako na dražbi poskusil prodati sliko "Drindl", slikarja Franza von Defreggerja, vendar se ta ni prodala. Dražbena hiša, ki je prodala tri umetnine, je dejala, da "ni možno prepoznati, ali so umetnine ukradene." Dodali so še, da obžalujejo, da se je izkazalo, da so umetnine ukradene. Prav tako so dejali, da pri preiskavi tesno sodelujejo s policijo. V muzeju pa se medtem na vse pretege trudijo povrniti ukradene slike, eno je policija že uspela izslediti.

Uradni govorec muzeja je še dejal, da so pred zaposlitvijo temeljito pregledati ozadje bivšega zaposlenega, a niso zasledili popolnoma nič vprašljivega.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol