7. 4. 2022, 18:15

Zaradi TEH besed ruski učiteljici grozi stroga kazen

Profimedia

Naglas povedala, kaj si misli o napadu na Ukrajino, a ni vedela, da so njen govor skrivoma posneli.

55-letni Irini Gen, učiteljici angleščine in nemščine v ruskem mestu Penza, grozijo stroge sankcije po tem, ko so jo med kritičnim govorjenjem o ruski ofenzivi na sosednjo državo posneli njeni učenci in posnetek izročili policiji. Obtožena je "diskreditacije" ruske vojske. V razredu je med drugim dejala: "Živimo v totalitarnem režimu. Vsako nestrinjanje se šteje za zločin."  

Povod za dogodek je bila nejevolja šolarjev zaradi odpovedi načrtovanega športnega izleta na Češko, ki je padel v vodo zaradi mednarodnih sankcij proti Rusiji. Otroci so hoteli vedeti, kaj o tem meni njihova učiteljica.

Kot je dejala za Guardian, jim je želela v odgovor "razširiti obzorja." Na zvočnem posnetku, ki se je pojavil na ruskih provladnih spletnih straneh, je med drugim slišati, kako učencem pove, da se bo prepoved udeležbe športnikov na mednarodnih tekmovanjih nadaljevala, "dokler se Rusija ne bo začela obnašati civilizirano," in k temu doda, da se ji to zdi pravilno.

Pet dni po tem dogodku so jo poklicali v pisarno ruske varnostne službe (FSB), kjer so jo obvestili, da imajo posnetek njenega govora pred razredom. Kot pravi, je bila ob tem šokirana, saj ni imela pojma, da so jo otroci posneli.

Proti njej je bila nato vložena obtožnica, ki se sklicuje na nedavno sprejet zakon, po katerem je prepovedano širiti "lažne" novice o ruski vojski. Od takrat ne sme zapustiti države. Tožilstvo je še posebej zmotilo, da je oporekala uradni zgodbi ruskih oblasti o bombardiranju bolnišnice v Mariupolju

Učitelji v ruskih šolah naj bi sicer od oblasti dobili navodila, naj svojim učencem pojasnijo, da je bila Rusija vojno proti "fašističnemu režimu v Ukrajini" prisiljena začeti. Podpora vojaškemu napadu je tudi zaradi propagande iz Kremlja med Rusi visoka. Po besedah Irine Gen je "noro videti," kako večina njenih znancev v tem konfliktu podpira ruski režim.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ