13. 12. 2022, 13:34 | Vir: STA

Zaradi vpletenosti v enega največjih korupcijskih škandalov razrešili podpredsednico evropskega parlamenta

Profimedia

Grška evroposlanka, ki jo sumijo koruptivnih dejanj, povezanih s Katarjem, medtem ostaja v priporu. 

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije. Za razrešitev je glasovalo 625 evroposlancev, eden je bil proti, dva sta bila vzdržana. V skladu s poslovnikom Evropskega parlamenta je za razrešitev potrebna dvotretjinska večina vseh oddanih glasov.

Evroposlanci so o razrešitvi podpredsednice Kaili odločali v skladu z 21. členom poslovnika parlamenta, ki ga je po preiskavah v Belgiji soglasno sprožila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta.

Udeležena v enem največjih korupcijskih škandalov v EU

Grška evroposlanka, ki so jo prijeli v petek, je v priporu in bo obtožena v preiskavi suma korupcije v Evropskem parlamentu, povezane s Katarjem. 44-letni Evi Kaili so v nedeljo že odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti.

Profimedia

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord