7. 5. 2022, 11:24 | Vir: STA

Zasegli 140-metrsko superjahto, ki domnevno pripada zloglasnemu voditelju

Profimedia/fotomontaža
Zasegli 140-metrsko superjahto, ki domnevno pripada zloglasnemu voditelju (foto: Profimedia/fotomontaža)

Oblasti vrednost jahte ocenjujejo na 650 milijonov evrov. Je na njej res užival sam Vladimir Putin?

Italijanska finančna policija je v petek v toskanskem pristanišču Marina di Carrara zasegla superjahto Scheherazade. Oblasti niso razkrile lastnika plovila, če je verjeti ekipi raziskovalcev iz fundacije zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, pa ta pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Profimedia

V Italiji zaradi vzdrževalnih del

Italijanska vlada je ob zasegu 140-metrske jahte v petek zvečer sporočila zgolj, da gre za plovilo, ki je povezano z "uglednimi elementi ruske vlade" in ostalimi ljudmi na seznamu sankcij Evropske unije. Jahta je registrirana na Kajmanskih otokih, v Italiji pa je bila zaradi vzdrževalnih del. Po navedbah podjetja, ki je servisiralo ladjo, Putin ni lastnik plovila.

Profimedia

Po poročilih italijanskih medijev je formalni lastnik jahte nekdanji šef ruskega državnega energetskega podjetja Rosneft Eduard Hudajnatov. Ekipa raziskovalcev iz fundacije zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega pa trdi, da je pravi lastnik plovila pravzaprav Vladimir Putin.

Italijanske oblasti ocenjujejo, da je jahta vredna okoli 650 milijonov evrov. Do odločitve o zasegu naj bi prišlo, potem ko je jahta v torek prvič po več mesecih izplula.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.