N. V. | 15. 7. 2022, 10:29

Zaznali nenavaden signal iz vesolja: "Sliši se kot bitje srca"

Twitter imaginetsa/Profimedia/fotomontaža

Nov signal je prišel iz druge galaksije, ki je oddaljena bilijon svetlobnih let! Bi lahko to pomenilo, da je v vesolju živo bitje?

Nov radijski signal iz globokega vesolja je pretresel znanstvenike in javnost. "Bilo je nenavadno," je po poročanju medija Science alert dejal astrofizik Daniele Michilli z Inštituta za astrofiziko in vesoljske raziskave MIT Kavli.

"Ne samo, da je signal bil zelo dolg, (kar je sicer zelo nenavadno – trajal je približno tri sekunde), ampak smo zaznali periodične vrhove, ki so bili izjemno natančni, oddajali so vsak delček sekunde – bum, bum, bum – kot srčni utrip. Prvič smo slišali periodičen signal," je povedal Michilli.

Radijski signal

Hitri radijski izbruhi so ena najbolj fascinantnih kozmičnih skrivnosti. Lahko se razlikujejo po intenzivnosti, valovni dolžini, polarizaciji in disperziji.

Gre za izjemno močne izbruhe radijskih valovnih dolžin, ki izbruhnejo iz medgalaktičnega prostora v zelo kratkem času – običajno trajajo milisekunde. V tem kratkem času izbruh odda toliko energije kot 500 milijonov Sonc. 

Večina hitrih radijskih izbruhov izbruhne samo enkrat in od takrat jih ni več slišati. Te je nemogoče predvideti. Da bi ga zaznali, moramo le upati, da se bo zgodil, ko imamo radijski teleskop usmerjen v pravo smer.

Kakšne signale so zaznali do zdaj?

Leta 2020 je bil prvič zaznan hiter radijski izbruh, ki prihaja z Mlečne ceste. Izsledili so ga do vrste nevtronske zvezde, imenovane magnetar.

Do zdaj so sicer zaznali že kar nekaj teh signalov: "Videli smo nekatere, ki so zelo turbulentni, medtem ko so drugi videti, kot da so v čistem okolju. Glede na lastnosti tega novega signala pa lahko rečemo, da je okoli tega vira oblak plazme, kar pomeni, da mora biti izjemno turbulentno."

Kaj je torej ta signal?

Znaki kažejo, da je nov signal, za katerega so opisali, da bije v ritmu srca, nekakšna nevtronska zvezda.

Nevtronske zvezde so sesuta jedra masivnih zvezd, ki so končale svoje življenje in večino svojega materiala izvrgle v vesolje. Jedro, ki ni več podprto z zunanjim pritiskom fuzije, se sesede v neverjetno gosto telo, približno 20 kilometrov v premeru.

Signale še oddajajo magnetarji in pulzarji

  • Magnetarji so vrsta nevtronskih zvezd z zelo močnim magnetnim poljem. Zaradi (zunanjega) vlečenja tega magnetnega polja, ki tekmuje z (notranjim) vlečenjem gravitacije, magnetarji občasno izbruhnejo v močnih potresih.
  • Pulzarji so nevtronske zvezde, ki iz svojih polov oddajajo žarke radijskega sevanja in se vrtijo s hitrostjo do milisekundnih lestvic, tako da se zdi, da žarek utripa.

S kot je nov signal?

Nov signal je torej verjetno prišel iz druge galaksije, ki je oddaljena bilijon svetlobnih let, in zdi se, da je njegov izbruh več kot milijonkrat svetlejši od magnetarjev in pulzarjev v naši galaksiji, poroča Science alert.

"V vesolju ni veliko stvari, ki oddajajo strogo periodične signale," je za Science alert pojasnil Michilli. "Primeri, ki jih poznamo v svoji lastni galaksiji, so radijski pulzarji in magnetarji, ki se vrtijo in proizvajajo žarke, podobne svetilniku. In menimo, da bi lahko bil ta novi signal magnetar ali pulzar na steroidih."

Ekipa upa, da bodo morda ujeli še nekaj izbruhov iz skrivnostnega vira, da bi natančneje ugotovili, od kod izvira in kaj bi ga lahko povzročilo. Po drugi strani pa bi nam to lahko pomagalo bolje razumeti nevtronske zvezde, še piše Science alert.

"To odkrivanje postavlja vprašanje, kaj bi lahko povzročilo ta ekstremni signal, ki ga še nismo videli, in kako lahko ta signal uporabimo za proučevanje vesolja," je dejal Michilli. "Prihodnji teleskopi obljubljajo, da bodo odkrili na tisoče signalov na mesec, in na tej točki bomo morda našli veliko več teh periodičnih signalov."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol