31. 1. 2024, 17:53 | Vir: STA

Po napadu na ameriške vojake se zaostruje konflikt med ZDA in Iranom: Teheran Američanom poslal svarilo

Profimedia

Trojica pripadnikov ameriške vojske je bila v nedeljo ubita v napadu brezpilotnega letala.

Iran je danes posvaril ZDA, naj ne grozijo Teheranu, potem ko je Washington sporočil, da je sprejel odločitev glede odgovora na napad v Jordaniji, v katerem so bili v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki. V Teheranu so zagotovili, da se na grožnje znajo odzvati odločno in nemudoma.

Profimedia

Napad brezpilotnega letala

"Amerika mora prenehati uporabljati jezik groženj in projekcij ter se osredotočiti na politično rešitev," je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian. Dodal je, da je "odgovor Irana na grožnje odločen in takojšen".

Trojica ameriških vojakov je bila v nedeljo ubita v napadu brezpilotnega letala, ki naj bi bil po informacijah ameriške televizije CBS izdelan v Iranu. Plovilu se je uspelo izogniti zračni obrambi, ker so Američani prav takrat pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika. ZDA so za napad obtožile oborožene skupine, ki v Siriji in Iraku delujejo s podporo Irana.

Profimedia

Iran vpletenost v napad zanikal

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da se je odločil glede odgovora na napad, ob tem pa vztrajal, da si ne želi širše vojne na Bližnjem vzhodu. Bela hiša je kasneje pojasnila, da je možnih več povračilnih dejanj, a ni podala podrobnosti.

Vrhovni poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami je danes dejal, da grožnje ZDA ne bodo ostale neodgovorjene. "Ne želimo si vojne, ampak se je ne bojimo," je povedal.

Iran je sicer zanikal kakršnokoli vpletenost v napad na ameriške vojake in zagotovil, da si ne želi razširitve konflikta na Bližnjem vzhodu. V regiji se razmere zaostrujejo že vse od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord