2. 3. 2024, 18:15 | Vir: STA

ZDA iz zraka dostavljajo pomoč Gazi: "Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin"

Profimedia

Število smrtnih žrtev spopadov med Izraelom in palestinski islamističnim gibanjem Hamas je v četrtek preseglo 30.000. 

ZDA so iz zraka začele dostavljati humanitarno pomoč Palestincem na območju Gaze, sta danes ob sklicevanju na vladne vire poročali ameriški televiziji CNN in NBC. Tri ameriška vojaška transportna letala C-130 so v enklavo odvrgla skupno 66 paketov z več deset tisoč obroki hrane, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Izvedli smo kombiniran zračni spust humanitarne pomoči v Gazo," je pod pogojem anonimnosti povedal uradnik ameriške vlade in dodal, da so letala skupno odvrgla 66 paketov hrane. Po navedbah britanskega BBC so ZDA danes dostavile več kot 30.000 obrokov hrane.

Profimedia

Da bodo ZDA začele dostavljati humanitarno pomoč prebivalcem Gaze iz zraka, je v petek napovedal ameriški predsednik Joe Biden. "Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je napovedal.

Število smrtnih žrtev spopadov med Izraelom in palestinski islamističnim gibanjem Hamas je v četrtek preseglo 30.000. Danes je ministrstvo za zdravje v enklavi sporočilo, da se je število še povečalo in zdaj znaša 30.320, potem ko so v zadnjih 24 urah našteli 92 mrtvih. Še 71.533 je ranjenih. Medtem humanitarne organizacije opozarjajo na lakoto v enklavi, zlasti na severu, zaradi katere že umirajo otroci.