13. 1. 2024, 08:34 | Vir: STA

Nov napad ZDA na upornike v Jemnu: kljub akcijam Američanov hutiji vztrajajo pri napadanju tovornih ladij

Profimedia/fotomontaža

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem vse vpletene strani pozval k zadržanosti.

Ameriška vojska je davi znova napadla jemenske hutije, potem ko so v noči na petek sile ZDA in Velike Britanije izvedle obsežnejše napade na položaje upornikov, ki napadajo trgovske ladje v Rdečem morju. Kljub ameriškim napadom in svarilom predsednika ZDA Joeja Bidna hutiji vztrajajo, da bodo z akcijami v Rdečem morju nadaljevali.

Po Bidnovi oceni napadi uspešni

ZDA so danes izvedle nov napad na hutijske upornike v Jemnu, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo (Centcom). Današnji napad sledi obsežnejšim skupnim napadom ZDA in Velike Britanije na položaje hutijev na skoraj 30 lokacijah.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek pozno zvečer opozoril, da se bodo ZDA odzvale, če bodo hutiji "nadaljevali s tem nezaslišanim ravnanjem". V izjavi za medije v Pensilvaniji je ocenil še, da so bili napadi na jemenske upornike uspešni in da po njegovih informacijah ni bilo civilnih žrtev.

Profimedia

Opozorila pred dodatno eskalacijo

Hutiji pa so v petek obljubili maščevanje za napade ZDA in Velike Britanije. Ob tem je njihov predstavnik sporočil, da je bilo v petkovih napadih ubitih najmanj pet ljudi, še šest pa ranjenih. Ni pojasnil, ali je šlo za civiliste ali ne.

Medtem je slišati vse več opozoril pred dodatno eskalacijo razmer v regiji. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek vse vpletene strani pozval k zadržanosti, podobni pozivi so prišli tudi s Kitajske. Na temo omenjenih napadov se je v petek sestal tudi Varnostni svet ZN, nekaj dni po tem, ko je sprejel resolucijo, v kateri je od hutijev zahteval, naj nemudoma prenehajo z napadi v Rdečem morju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol