Ni. Vu. | 27. 10. 2023, 13:05

ZDA širijo krog nasilja na nemirnem območju: napad na Sirijo in odmevna misel proti premirju

Profimedia

Združene države Amerike tudi v tokratnem konfliktu igrajo vse izrazitejšo vlogo "svetovnih policistov" ...

Združene države Amerike trdijo, da so izvedle napade na dva objekta na vzhodnem delu Sirije, pri čemer dodajajo, da so jih uporabljale iranske sile in povezane skupine. V izjavi za javnost je sekretar za obrambo Lloyd Austin dejal, da so bili "natančni samoobrambni napadi" izvedeni zaradi zaščite osebja ZDA v Iraku in Siriji ter kot odgovor na nedavne napade skupin, povezanih z Iranom. "Ti napadi proti silam ZDA, ki jih podpira Iran, so nesprejemljivi in se morajo končati. Iran želi skriti svojo vlogo in jo zanikati. Tega jim ne bomo dovolili," je dejal, dodal pa je tudi, da bodo sprejeli nadaljnje ukrepe, če se bodo napadi "proksijev Irana" proti silam ZDA nadaljevali.

Ni povezan s konfliktom med Izraelom in Hamasom 

ZDA se niso uskladile z Izraelom in jih niso obvestile o današnjih zračnih napadih na vzhodnem delu Sirije, so ameriški uradniki novinarjem povedali na novinarski konferenci v Pentagonu. Ponovili so, da incident ni povezan s konfliktom med Izraelom in Hamasom.

Zračni napadi ZDA so "ločeni in različni od trajajočega konflikta med Izraelom in Hamasom in ne pomenijo spremembe v našem pristopu", je dodal Austin in posvaril pred dejanji, ki bi lahko privedli do širšega konflikta. ZDA ima v Siriji razporejenih okoli 900 vojakov, 2.500 pa tudi v sosednjem Iraku. Včeraj so ZDA sporočile, da bodo v nemirno regijo poslale še 900 dodatnih vojakov.

Izrael spet napada

V preteklih 24 urah so izraelske sile izvedle napade v osrednjem delu Gaze in zadele številne cilje Hamasa, je sporočila izraelska obrambna sila (IDF). Kopenske sile, ki so jim "hrbet ščitila" letala, so napadle cilje v območju Shuja'ijja. Po navedbah IDF so bili med cilji izstrelki za protioklepne rakete, vojaška poveljstva in nadzorna središča ter borci Hamasa. Poudarili so, da so se vojaki umaknili z območja po zaključku dejavnosti in da ni poročil o izraelskih žrtvah. 

Hamas ne bo osvobodil talcev, dokler ...

Član Hamasove delegacije, ki je na obisku v Moskvi, je medtem odločno poudaril, da talcev, ki so ugrabljeni v Izraelu med napadom Hamasa 7. oktobra, ni mogoče osvoboditi, dokler ne bo doseženo premirje.

Profimedia

Ruski mediji pišejo, da bo Hamas potreboval kar nekaj časa, preden bo našel vse, ki so bili zajeti v Izraelu. Hamas je do zdaj osvobodil štiri talce - vse zaradi "humanitarnih razlogov". Mama in hči Judith in Natalie Raanan sta bili prvi, ki so bili izpuščeni 20. oktobra, nato pa v ponedeljek še dve starejši (85 in 79 let) državljanki Izraela.

ZDA ne podpirajo premirja

Govorec ameriškega zunanjega ministrstva je v luči vsega naštetega in zapisanega poudaril, da ZDA ne podpirajo premirja, ki bi Hamasu omogočilo, da "se odpočije in obnovi ter nadaljuje teroristične operacije proti Izraelu". Matthew Miller je dodal, da je poleg napadov 7. oktobra "Hamas vsak dan izstreljeval rakete, izstreljeval jih je danes, izstreljeval jih je včeraj, usmerjene pa so bile proti nedolžnim civilistom v Izraelu".

ZDA so proti kakršnemukoli premirju, ki bi Hamasu omogočilo nadaljevanje s takšnimi operacijami, je dodal. "Ob tem želimo poudariti, da podpiramo tako imenovane humanitarne premore, ki bi omogočili dostavo pomoči. Zato smo tudi zelo trdo delali, da bi odprli mejni prehod na jugu Gaze," je dodal Miller, sklicujoč se na sporazum, ki ga je posredoval ameriški državni sekretar Antony Blinken med obiskom v Izraelu prejšnji teden.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol