20. 2. 2024, 22:08 | Vir: STA

Zaradi smrti Alekseja Navalnega ZDA napovedale obsežen sveženj sankcij proti Rusiji

Profimedia

Po mnenju Američanov sta za smrt ruskega opozicijskega voditelja odgovorna predsednik Putin in njegova vlada.

ZDA bodo v petek objavile nove sankcije proti Rusiji zaradi smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je danes sporočila Bela hiša. Nove sankcije bodo sovpadale tudi z drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022.

Profimedia

Obsežen sveženj sankcij

"Po navodilu predsednika Bidna bomo v petek objavili obsežen sveženj sankcij, da bi Rusija odgovarjala za to, kar se je zgodilo gospodu Navalnemu," je danes novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Po njegovih besedah bodo nove sankcije tudi "odgovor na zlobno in surovo rusko vojno", ki traja že dve leti. Ob tem sicer ni povedal, kaj točno naj bi vsebovale.

Profimedia

Poziv k transparentni preiskavi

Iz Rusije so v petek prišla poročila, da je kritik režima ruskega predsednika Vladimirja Putina in borec proti korupciji Aleksej Navalni, ki je preživel že zastrupitev leta 2020, umrl v oddaljenem zaporu v Sibiriji, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen.

"Ne glede na to, kakšno zgodbo se ruska vlada odloči povedati svetu, je jasno, da sta za to odgovorna predsednik Putin in njegova vlada," je še dejal Kirby in rusko vlado pozval k transparentni preiskavi smrti Navalnega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord