29. 9. 2023, 08:59 | Vir: STA

Velike težave v ameriški javni upravi: zaposlenim grozi, da bodo ostali brez plač (in morali na prisilni dopust)

Profimedia/fotomontaža

Krizo je povzročila majhna skupina Trumpovih skrajnežev, ki sprejem proračuna pogojuje s svojimi zahtevami.

Ameriška vlada je v četrtek začela javne uslužbence obveščati, da jim v nedeljo grozi prekinitev proračunskega financiranja in bodo zato z izjemo nujnih delavcev, kot so kontrolorji poletov, morali na prisilne neplačane dopuste.

Profimedia

Le nekaj dni časa za rešitev težave

Ameriški kongres mora do nedelje zjutraj potrditi zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade, sicer bodo morale prekiniti svoje delovanje. 12 proračunskih zakonov o javni porabi do 1. oktobra, ko se začne proračunsko leto 2024, namreč ne bo uspel potrditi.

Krizo povzroča majhna skupina skrajnih republikancev v predstavniškem domu kongresa, potem ko jih je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump večkrat javno pozval, naj prekinejo financiranje in zaprejo vlado, če ne dosežejo vsega, kar si želijo.

Med drugim si želijo ukinitve pomoči Ukrajini, ukinitve številnih proračunskih programov za pomoč revnim in druge stvari, ki so za demokrate in tudi njihove republikanske kolege nesprejemljivi.

Profimedia

Brez plač lahko ostanejo tudi vojaki

Predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy bi se lahko krizi, ki bo povzročila gospodarsko škodo, izognil ob sodelovanju z demokrati, vendar pa mu skrajneži v tem primeru grozijo z glasovanjem o odstavitvi in za zdaj ne kaže pripravljenosti na kompromis.

Prekinitev financiranja bi pomenila, da bo na prisilnem dopustu brez plače več milijonov zveznih javnih uslužbencev, med njimi tudi vojaki. Zaposleni v nujnih sektorjih bodo morali delati naprej brez plače.

Zakon sicer predvideva, da bodo po obnovitvi financiranja dobili plače za nazaj, vendar pa do tega pogodbeni delavci niso avtomatično upravičeni. Med njimi so na primer delavci v kongresni menzi, kot je opozorila newyorška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez, ki je za televizijo MSNBC povedala, da njeni republikanski kolegi režejo roko, ki jih hrani.

Profimedia

Delovanje pomembnih uradov bi bilo okrnjeno

Kongresniki in predsednik Joe Biden bodo plačo dobivali še naprej, prav tako bodo še naprej nakazane zvezne pokojnine. "Če se financiranje prekine, bodo morali vojaki še naprej delati brez plače, več sto tisoč njihovih civilnih kolegov pa bo na neplačanem dopustu," je v četrtek dejala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh.

Podobno so poročala tudi druga zvezna ministrstva, med njimi tudi finančno ministrstvo, ki je opozorilo, da bo polovica osebja zvezne davkarije na prisilnem dopustu. To pomeni manj denarja za zvezni proračun.

Bela hiša je posvarila, da bo prekinitev financiranja prizadela med drugim tudi delovanje Agencije za posredovanje v izrednih razmerah (Fema), ki se ubada z okrog 2000 dolgoročnimi projekti obnove po naravnih in drugih nesrečah v ZDA. Zaprle se bodo vse zvezne javne ustanove, kot so nacionalni parki, knjižnice, muzeji in druge.

Profimedia

Bodo financiranje podaljšali zgolj začasno?

Ameriški senat je na dobri poti do potrditve predloga zakona o začasnem podaljšanju financiranja vladnih agencij do 17. novembra. V četrtek je s 77 glasovi proti 19 potrdil začetek razprave o predlogu, kar napoveduje potrditev, vendar ni jasno, če pravočasno.

Republikanec iz Kentuckyja Rand Paul ovira sprejetje, ker predlog vsebuje šest milijard dolarjev pomoči Ukrajini. Potem mora o tem glasovati še predstavniški dom, če si bo McCarthy predlog upal dati na glasovanje.

Biden in McCarthy sta glede proračunske porabe in javnega dolga dosegla dogovor letos maja, kar sta potrdila oba domova kongresa. Vendar pa republikanski skrajneži zdaj zahtevajo dodatno zmanjšanje porabe za 120 milijard dolarjev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord