24. 6. 2022, 17:44 | Vir: STA

Amerika v šoku: težko pridobljena pravica žensk je ukinjena

Profimedia

Zaradi ogorčenosti velikega dela prebivalstva se v ZDA bojijo izbruhov nasilja. 

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi glasovi proti trem potrdilo zakon države Mississippi, ki prepoveduje splav po 15 tednu nosečnosti. Obenem pa še s petimi proti štirim odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, ko je razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973.

To pomeni, da lahko zvezne države uvajajo prepovedi splava.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana, potem ko je medij Politico v začetku marca objavil prvi osnutek odločitve o zakonu zvezne države Mississippi proti umetni prekinitvi nosečnosti po 15 tednu in bo imela v ZDA daljnosežne posledice.

Profimedia

Veselje nekaterih, ogorčenje mnogih

Takoj so pred vrhovnim sodiščem izbruhnili protesti zagovornikov pravic žensk, pričakuje pa se tudi nasilje, zaradi česar so poslopje posebej zavarovali. Okrepilo se je tudi varovanje vrhovnih sodnikov.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, s čimer je razveljavilo vrsto zakonov posameznih zveznih držav proti splavu.

Od takrat naprej so se nasprotniki splava, ki pravijo, da zagovarjajo pravico nerojenih do življenja, borili za odpravo odločitve v primeru Jane Roe proti teksaškemu okrožju Wade.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec