K. Ž. | 16. 12. 2023, 08:24

Preprodajalka v beli halji: zdravnica brezsramno preprodajala narkotike in denar tlačila v žep

Profimedia

Za dodatni zaslužek je zdravnica pisala lažne recepte za narkotike, jih prevzela v lekarni ter nato naprej prodajala odvisnikom. 

Hrvaško pretresa primer, v katerem je zdravnica zaradi dodatnega zaslužka pozabila na svojo zavezo bolnikom ter brezsramno prodajala narkotike. Primer se je pripetil na Dalmaciji, zdravnica pa je predpisovala recepte za zdravila tujim imenom, prav tako je v lekarnah prevzemala zdravila ter ji nato preprodajala.

Hrvaška policija je septembra odkrila, da je 47-letna zdravnica iz Splita na veliko prodajala tablete preko lažnih receptov, pri čemer je uporabljala zdravstvene kartone svojih pacientov, poroča hrvaški portal Dnevnik.

"Bilo naj bi jih več kot sto, policija še preiskuje obseg," je povedal Jure Krstulović, predsednik Komisije za varstvo pravic pacientov v Splitsko-dalmatinski županiji.

Bolniki seveda o tem ničesar niso vedeli in bi lahko imeli velike težave, je dejala Zdravstvena komisija za zaščito pacientov. V evidencah bolnikov namreč piše, da so denimo uživali opiate, ki jih zdravnik predpiše za nadomestno zdravljenje odvisnosti.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Morebitne nevšečnosti se lahko pojavijo predvsem pri policistih, vojakih, mornarjih in na vseh delovnih mestih, kjer preverjajo zdravstveni karton.

"Do težave pride, kadar pacient zaradi zaposlitve ali pa zaradi vozniškega dovoljenja potrebuje kakršenkoli izpis iz zdravstvenega kartona," je povedal Marko Radža, direktor Zdravstvenega doma v Splitsko-dalmatinski županiji.

Ko je zdravnica napisala recept, je v lekarni zdravila tudi prevzela. Tablete je nato prodajala odvisnikom in tako služila denar. Poleg narkotikov je bodibilderjem prodajala tudi rastni hormon.

Primer se je odvijal na območju Splita, Solina, Kaštela in Brača, kjer je opravljala nadomeščanje v različnih ordinacijah družinske medicine in na pediatriji, še poroča omenjeni portal.

Preberite še:

Preprodajalko sicer vsi dobro poznajo, komisija pa je ordinacijam, kjer je opravljala delo, naročila, naj pregledajo vso dokumentacijo. "Če ima nekdo predpisano zdravilo, čeprav mu ne pripada. Ali pa ima nekdo novo diagnozo, ki je vpisana kot utemeljitev za izdajo zdravila," je opozoril Kstulović. V kolikor bi zdravnica prehodno izbrisala oziroma preklicala recept, bi zapis še vedno ostal.

Osumljenka se bo pred obtožbami branila iz svobode, saj je plačala varščino. Oblasti pa za zdaj še nimajo novih informacij glede primera.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol