8. 2. 2024, 20:15 | Vir: STA

Združeni narodi jasni: uničenje v Gazi za vzpostavitev varovalnega pasu je vojni zločin

Profimedia

Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom je bilo po palestinskih podatkih v izraelskih napadih na enklavo ubitih najmanj 27.840 ljudi, ranjenih je 67.317 ljudi.

Visoki predstavnik ZN za človekove pravice Volker Türk je danes dejal, da izraelsko uničevanje stavb na obmejnem območju v Gazi z namenom ustvariti varovalni pas, da bi preprečili napade na Izrael, predstavlja vojni zločin. Iz Gaze tudi danes poročajo o spopadih, predvsem na območju Han Junisa, ki so terjali nove žrtve.

"Uničenje z namenom ustvarjanja 'tamponskega območja' iz varnostnih razlogov ne izpolnjuje meril (...) mednarodnega humanitarnega prava," je v izjavi dejal Türk. Pri tem je opozoril na poročila, da si izraelska vojska prizadeva znotraj Gaze uničiti vse stavbe v krogu enega kilometra od mejne ograje z Izraelom s ciljem ustvariti varovalni pas.

Türk je opozoril, da se cilj vzpostavitve tamponskega območja za splošne varnostne namene ne zdi skladen z izjemo 'vojaških operacij', določeno v mednarodnem humanitarnem pravu. Dodal je, da takšno "obsežno uničenje lastnine, ki ni upravičeno z vojaško nujnostjo in je izvedeno nezakonito in brezobzirno, pomeni hudo kršitev četrte ženevske konvencije in vojni zločin", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

Ameriški mediji so pred časom poročali, da je izraelska vojska v Gazi porušila več sto stavb, ki so bile od ograje med palestinsko enklavo in Izraelom oddaljene manj kot kilometer, saj si prizadeva vzpostaviti varovalni pas.

Izrael se pripravlja tudi na okrepitev vojaških operacij v Rafi na jugu Gaze, medtem ko nadaljuje napade na mesto Han Junis. Po podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti, ki so pod nadzorom gibanja Hamas, je bilo v izraelskih napadih na območju Gaze v 24 urah ubitih 130 Palestincev, približno 170 je bilo ranjenih.

Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani je bilo po palestinskih podatkih v izraelskih napadih na enklavo ubitih najmanj 27.840 ljudi, ranjenih je 67.317 ljudi, poroča AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol