R. K. | 21. 9. 2022, 11:43

Že deset let ni plačala elektrike, nekatere gospodinjske aparate vseeno uporablja

Profimedia/fotomontaža

S takšnim načinom življenja bo vztrajala še nekaj časa, dokler bo šlo, pravi 62-letnica.

Japonka Čikako Fudži že desetletje ne plačuje elektrike. Po rušilnem potresu, ki je državo prizadel leta 2011, je namreč postavila svoje solarne panele, zaradi katerih je danes samooskrbna z elektriko. V času deževnega obdobja zagato reši tako, da vsako dopoldne deset minut poganja kolo, ki je povezano z generatorjem, energijo, ki jo ustvari, pa shrani v baterijah.

Ko je danes 62-letna Japonka po potresu pred 11 leti doživela redukcije in ostala brez elektrike, se je odločila s tem energentom postati samooskrbna. Najprej je postavila en solarni panel, danes pa na njenem balkonu stojijo že štirje. Tudi pekač, ki ga uporablja za kuhanje, deluje na sončno energijo. "Ob sončnih dneh je kos ribe pečen v eni uri, kos piščančjih prsi pa v uri in pol," so njene besede povzeli na spletnem portalu na 24ur.com.

Gospodinjskih aparatov v njenem stanovanju le za vzorec

Japonkina oskrba z elektriko pa kljub lastnim virom ni enaka oskrbi, ki so je deležni tisti, ki so priklopljeni na električno omrežje. Nima namreč televizije, radia, sesalnika, klime ali pralnega stroja. Izmed običajnih gospodinjskih aparatov ima poleg pečice le še hladilnik, ki ravno tako deluje na sončne celice. Tudi tega pa si je omislila šele pred kratkim. V to jo je prisilila vročina, zaradi katere se ji je pijača segrela že na poti iz trgovine.

S svojo 'domačo elektrarno' ustvari v povprečju tisoč vatov energije, če je dan sončen. To ji zadostuje za dnevno pripravo hrane, nekaj ur pa lahko hišo razsvetljuje tudi z žarnicami. Kot je dejala, bo s takšnim načinom življenja vztrajala še nekaj časa, dokler bo šlo, nato pa se bo morala priklopiti nazaj na električno omrežje. Tudi takrat pa bo še vedno kuhala na solarno energijo, zaključi.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.